Преди откриването на срещата на върха на Г-20 в Бали,

...
Преди откриването на срещата на върха на Г-20 в Бали,
Коментари Харесай

Джо Байдън - Си Дзинпин: личната среща не променя нищо в отношенията на суперсилите. Конфликтът е неизбежен

Преди откриването на срещата на върха на Г-20 в Бали, президентът Си Дзинпин имаше персонална среща с президента на Съединени американски щати Джон Байдън. Резултатите от срещата демонстрираха, че главната причина за борбата в връзките остава - сдържането на КНР в сходство с курса на Съединени американски щати за опазване на международната надмощие и решимостта на Китай да не отстъпва в тази борба.

Страните останаха на предходните си позиции по всички съществени въпроси.

Байдън устно удостовери уговорката на Съединени американски щати към Китай под формата на „ пет не “: да не се търси нова студена война; да не се стремят да трансформират системата на Китай; да не основават директни проамерикански съюзи против Китай; да не поддържат „ независимостта на Тайван “; за не влизат в спор с Китай. Списъкът беше уголемен заради обещанието на американците да не се стремят да прекъсват всички търговски връзки и индустриални вериги за доставки с присъединяване на Китай, да не лимитират икономическото развиване на Китай.

Си Дзинпин очерта позицията на китайската страна:

- Тайванският въпрос е в основата на всички базови ползи на Китай, той е обвързван с териториалната целокупност на КНР и е първата алена линия, която не може да бъде прекрачена;

– Китай и Съединени американски щати вървят по разнообразни пътища; Съединени американски щати вървят по капиталистическия път, Китай развива социализма. Жизненоважно е да признаем и зачитаме тези различия;

- Дилемата, която Съединени американски щати постановат ( " народна власт против авторитаризъм " ) е погрешна. Съединени американски щати имат народна власт в американски жанр, Китай има народна власт в китайски жанр. „ Нито една от страните не би трябвало да се пробва да преработи другата по собствен облик или да се стреми да промени или даже да подкопае системата на другата. И двете дават отговор на техните национални условия. “ Президентът на Китайската национална република дефинира политическия модел на страната си като " холистична народна власт ".

В Бали президентът на Съединените щати още веднъж се намеси във вътрешните работи на КНР: „ Не мисля, че има някаква наложителност във връзка с опита на Китай да нахлуе в Тайван… Дадох ясно да се разбере, че желаеме да забележим по какъв начин проблемите в пролива са решени по кротичък път, до тогава (до въоръжен спор. - В. П. ) в никакъв случай не би трябвало да се стига. “ Байдън сподели, че няма промени в политиката на Съединени американски щати по отношение на Тайван, само че това значи, че Вашингтон продължава политиката си за провокиране на тайванската рецесия.

Съгласно известието на Белия дом за срещата на държавните глави, Байдън „ показва угриженост по отношение на дейностите на КНР в Синцзян, Тибет и Хонконг, както и правата на индивида в по-широк смисъл. “ Това е директна рекламация за смяна на политическата система на КНР.

На срещата Байдън упрекна китайската страна в държавна интервенция в частните пазари, което опонира на обещанието „ да не възпира икономическото развиване на Китай “. Това заричане е още по-нелепо на фона на американската процедура за потребление на $ за политически напън върху съперниците, за обири на съветски валутни запаси, изтласкване на Русия от газовия пазар в Европа посредством взривяване на газопроводи и възбрана на китайски компании да вземат участие в редица високотехнологични браншове на стопанската система на Съединени американски щати.

Загрижеността на американската страна за нуклеарната стратегия на КНДР, по-специално за поредицата от неотдавнашните тествания на балистични ракети, наподобява лицемерна. Байдън даже стигна до такава степен, че изнудва Пекин, заявявайки, че в случай че Китай не успее да убеди Северна Корея да спре сходни проби, Съединените щати ще подхващат „ избрани защитни дейности “.

Наблюдатели в Съединени американски щати одобриха това като " явен сигнал ": " Ако Китай не успее да ограничи севернокорейската експанзия, Пекин може да чака Съединените щати да реалокират повече военни активи в западната част на Тихия океан и да поддържат още по-голямо наличие в задния морски двор на Китай. "

По отношение на украинската рецесия Си Дзинпин прикани за обновяване на мирните договаряния сред Русия и Украйна и изрази вяра, че Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз ще стартират изчерпателен разговор с Русия. Байдън се интересуваше единствено от това Китай да се въздържа от продажба на оръжие на Русия.

Говорейки за двустранните връзки като цяло, президентът на Съединени американски щати даде обещание да продължи да се състезава интензивно с Китай, само че по подобен метод, че това да не прерасне в спор. Конфликтът обаче е неминуем.

У Джънлун, старши теоретичен помощник в Китайската фондация за интернационалните проучвания, отбелязва, че неотдавна признатата Стратегия за национална сигурност на Съединени американски щати е ориентирана към угнетяване на развиването на Китай в политиката, стопанската система, технологиите и военната област. За Съединените щати концепцията за „ конкуриране “ с Китай значи основаване на „ нападателна бойна среда, а не здравословна конкуренция “.

КНР не си прави илюзии по отношение на същинските планове на Съединени американски щати. Китайският президент сподели: " Вместо да споделят едно и да вършат друго, Съединени американски щати би трябвало да изпълнят отговорностите си с съответни дейности. "

Китайски анализатори настояват, че Съединени американски щати са виновни за изострянето на напрежението, защото тяхната тактика на „ състезание “, а в действителност на борба, подкопава суверенитета на Китай по такива чувствителни въпроси като връзките с Тайван и развиването на Китай в региона на науката и технологиите, изключително в производството на полупроводници.

Джин Канжун, заместник-декан на Факултета по интернационалните проучвания в китайския университет Ренмин, акцентира, че безспорно „ Съединени американски щати ще продължат да предизвикат Китай по въпроса с Тайван “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР