Преди олимпиадата: Париж премахва бездомниците. Социално прочистване или социална политика?

...
Преди олимпиадата: Париж премахва бездомниците. Социално прочистване или социална политика?
Коментари Харесай

Преди олимпиадата: Париж премахва бездомниците


Преди олимпиадата: Париж отстранява бездомниците. Социално пречистване или обществена политика? Париж отстранява бездомниците преди Олимпийските игри.

Заради Олимпийските игри Париж
„ разчиства ” улиците си от хора,
които биха уязвили имиджа на града. Асоциации упрекват уредниците на спортния конгрес в така наречен „ обществено пречистване ”, което цели да изкара от града нежеланите групи от хора – мигранти, бездомници, секс служащи и даже студенти, на които се оферират скромни компенсации, с цел да изоставен студентските си квартири, споделя Нова телевизия.
От месеци френски асоциации,
които пазят правата на най-уязвимите групи хора, сигнализират за това, само че нещата стигат по-далеч, откакто преди дни френският бранител на човешките права Клер Хедон се самосезира по този проблем. Разследването ще засегне и свободното право да се стачкува, както и
потреблението на изкуствен интелект.
Как обаче Париж „ разчиства ” улиците си от най-ниските обществени прослойки и какво се случва с тези хора? „ Трябва да стане ясно, че постоянно, когато даден град посреща Олимпийски игри, се следи феномен, който назоваваме „ обществено разчистване ”. За да се показват по допустимо най-хубавия метод пред света, градовете домакини „ разчистват ” нежеланите обществени групи хора – бездомници, просяци, бежанци, секс-работници. Това установи и нашата асоциация от няколко месеца в Париж ”, изясни
координаторът на „ Лекари на света ”
във Франция Пол Алаузи. Той е и представител на Асоциацията „ Обратната страна на медала ”, която пази правата на хора в неравностойно състояние. Твърди, че не са срещу Олимпийските игри, само че това, което виждат всекидневно по улиците на Париж, е нечовешко.
„ Между 200 и 500 души,
които живеят на улицата в Париж, бяха експулсирани към други обитаеми места във Франция. Между септември и декември предходната годината имаше 12 такива интервенции, а единствено от началото на годината те са към този момент 35. Тези популации претърпяват същински смут. Често са арестувани, глобявани и зле третирани от полицията. Секс служащите битуват в градските гори или периферията на Париж. Органите на реда признават пред нас, че имат разпореждане да работят по този метод, само че не го споделят публично ”, показва още Алаузи.
Обвиненията бяха отхвърлени
от префектурата в парижкия район, която увери, че страната не си е сложила „ цел за нула бездомни ” в очакване на Олимпиадата. Точно противоположното – управляващите настояват, че желаят да освободят „ спомагателни места за незабавно настаняване “, с цел да оставят „ обществено завещание “. По проблема се самосезира и френският бранител на правата на хората Клер Хедон. „ Социалното почистване ” цели да изгони уязвимите хора от местата, където ще бъдат издигнати олимпийски уреди, само че освен.
Миналата година за били закрити
3000 места за нощуване в т.н „ обществени хотели ”, които подслоняват хора в потребност. Според осведомени това се прави, с цел да бъдат освободени стаи, които да се отдават на туристи по време на Олимпийските игри. Целта е освен да се печелят пари, само че и да се пази блестящият имидж на Париж, който, съгласно управляващите, тези хора скапват. „ Париж не е единствено Градът на светлината. Там има и беднотия, и взаимност, и тъкмо това желаеме да покажем ”, споделят от Асоциацията.
Но къде са експулсирани тези хора?
„ Съдбата им е друга. Бежанците. да вземем за пример, които живеят по улиците на Париж, са изпращани в районни центрове за краткотрайно настаняване. Има 10 такива в разнообразни френски градове. Едва 38% от бежанците обаче дават отговор на нужните условия и най-малко краткотрайно получават леговище. Другите са насочени към 115 – номерът, на който бездомни звънят за помощ, само че би трябвало да търсят такава в други градове. Те от своя страна нямат пари да ги настаняват и в последна сметка тези ограничения не вършат нищо друго, с изключение на да популяризират мизерията из цялата страна ”, акцентира Пол.
Разследването, поето от френския бранител
на правата, ще прегледа и въпроса за студентите. Повече от 2000 от тях ще бъдат пренастанени, а стаите им в студентските общежития – отдадени на пожарникари, болногледачи и чиновници на гражданска сигурност. „ Те са имали оферти да напущат своите общежития против 100 евро и 2 билета за Олимпийските игри. Неслучайно бранителите на човешките права се самосезират по този проблем ”, разкрива координаторът на „ Лекари на света ” във Франция. От Министерството на образованието твърдят, че нито един студент няма да бъде лишен от настаняване по време на Игрите, само че не отхвърлят, че младежите ще бъдат премествани.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР