Преди около три седмици експедиция се изкачи до най-високата точка

...
Преди около три седмици експедиция се изкачи до най-високата точка
Коментари Харесай

Монблан се стопи с 2 метра само за две години

Преди към три седмици експедиция се изкачи до най-високата точка в Европа – връх Монблан – с цел да направи измервания. Резултатите, оповестени преди дни от геодезисти от департамента Haute-Savoie (Франция), демонстрираха, че надморската височина на планинския връх е намаляла с над два метра единствено за две години, написа TheMayor.EU.

Точната изгубена дебелина на леда е 2.22 метра, което значи, че в този момент Монблан е висок единствено 4805.59 метра. Предвид обстоятелството, че върхът е формиран от сняг и лед, разбираемо е, че височината му може да се трансформира според от метеорологичните условия.

Според специалисти по-слабите снеговалежи през последните две години в Западна Европа, които предизвикаха забележителни суши и горски пожари, са повлияли и на ситуацията на алпийските ледници.
Какво демонстрират измерванията
Като се има поради това, геодезистите предизвестяват да не се тормозим прекалено много от констатациите, защото съмненията във времето могат да доведат увеличение на височината на върха след няколко години.

Ние събираме данните за бъдещите генерации, ние не сме тук, с цел да ги интерпретираме, оставяме това на учените “, сподели Жан де Гарет, основен геодезист, представен от Euronews.

Измерването на Монблан се регулярно, прави се с научни цели на всеки две години от 2001 година

Научихме доста от тези измервателни акции: знаем, че върхът непрестанно се трансформира по височина и позиция, с промени до пет метра “, добави де Гарет.

Най-голямата височина е измерена преди 10 години, когато Монблан доближи 4810 метра, или 5 метра по-високо от настоящето равнище. Въпреки това учените споделят, че са нужни най-малко 50 години измервания, с цел да може да се сътвори вярна вероятност за това накъде се насочат нещата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР