Преди около месец „Банкеръ“ информира, че Министерството на отбраната е

...
Преди около месец „Банкеръ“ информира, че Министерството на отбраната е
Коментари Харесай

Военното министерство продава частни имоти

Преди към месец „ Банкеръ “ осведоми, че Министерството на защитата е подготвило за обмен 100 парцела с отпаднало предопределение, измежду които и големи терени по Южното ни Черноморие. И ето - мина, не мина някоя и друга седмица и свадите започнаха. Решение на Министерския съвет от 28 март тази година, което дава право на военното ведомство да разгласи за продажба някогашни военни поделения, развърза ръцете на неговите служители да приготвят процедурите за оповестяване на съответните търгове.

Това надали е инцидентно, защото в „ листата “ за промяната на държавната благосъстоятелност попаднаха много апетитни местенца, ситуирани на първа линия по бреговата линия на юг – в община Поморие и край созополското село Черноморец.

Напрежението към идните продажби докара даже до конфликт сред кметове от ръководещата партия ГЕРБ и Кабинета. Причината е, че поданици на двете обитаеми места оповестиха, че готвят митинги поради национализацията на земи, които са наследили от дедите си и даже желаеха оставката на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов.

Кметовете на Черноморец - Добри Добрев и на Поморие - Иван Алексиев реагираха остро против държавното решение и поддържаха своите съграждани.

Жители на Черноморец настояват, че земите на някогашните военни поделения са частни и са възобновени на притежателите им от Областната дирекция "Земеделие и гори " в Бургас, само че явно до момента не са могли да влязат във притежание на земите си, защото те са били „ под опеката “ на военните.

Сега обаче, военното министерство търси покупател за 173-те дка на бивше военно отделение, ситуирано на бреговата линия в Черноморец и край полуостров Червенка. И както нерядко се случва у нас - няма значение, че за част от терените тук локални поданици са потвърдили, че това са техни наследствени парцели и претендират за правото си да си получат собствеността.

Още преди месец, когато съобщихме за желанията на военните да продават парцели описахме и че на територията на бившето отделение има 20 изоставени казармени постройки, чието разрушение ще изисква съществени разноски. Да не приказваме, че в центъра на полуострова към този момент има озаконени земи като частни терени, а за други претенциите на наследниците на някогашните притежатели към момента не са задоволени. Всичко това подсказва, че дори да се намерят купувачи, до покупко-продажби няма да се стигне елементарно.

Проучването на историята на тази територия демонстрира, че някогашните военни поделения са били построени върху частни аграрни земи. Площта на военния парцел в местността "Акра " е 375 дка, тази на полуостров Червенка е 173 дка, а други 114 дка са ситуирани в местността "Таласакра ". Сега наследниците на близо 150 някогашни притежатели на тези земи настояват, че не са получили компенсации за отчуждаването им и не престават да търсят правата си по всички законни способи.

Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за отбрана на притежателите на земеделска земя в село Черноморец обясниха пред медиите, че „ това са доста декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези парцели са приети като право на благосъстоятелност на наследниците, само че не им ги връщат, тъй като попадат под ръководството на Министерството на защитата “. От самото министерство пък твърдели, че земята била платена още когато военните се настаняват тук и че целият развой по обезщетяването бил приключен.

Резонно локалните хора задават въпроса по какъв начин една публична конструкция, каквато е поземлената комисия в региона удостоверява, че това не е станало, а военните упорстват за противоположното?!

Да не приказваме, че тъкмо тук се демонстрира още един неприемлив детайл от безхаберието на нашенските управници - в североизточната и в западната част на полуострова, върху повърхност от близо 63 дка има и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена, за които в естествените страни нормално се грижи страната... Кой тук ще се погрижи за историята?! Както става нормално - за това след това ще се мисли. А може и в никакъв случай...

Не напълно подобен, само че сходен е казусът с изоставените казарми в Поморие. Тук парцелите са ситуирани местността "Кротирия ", западно от Стария град на повърхност от 56 декара. Но за разлика от тези в Черноморец са включени в градоустройствения проект на града. Идеята на общината е била крайбрежната зона да се трансформира в градски приморски парк и от години локалната власт е упорствала пред Министерството на защитата да реализира това си желание. С писма до военното ведомство кметът на града Иван Алексиев неведнъж е желал бившето военно отделение да бъде безплатно предоставено на общината точно с цел да може то да се преварне в парк.

След като стана ясно, че военните имат напълно друга „ визия “ за бъдещето на този парцел, Алексиев съобщи, че общината ще оспорва по правосъден ред идния обществен търг за продажба на парцела.

Покрай шумотевицата с бъдещите продажби стана ясно, че още две общини са желали през годините военните поделения да им бъдат трансферирани като обществена общинска благосъстоятелност. Става дума за кметствата в Несебър и в Царево. И на тях Министерството давало уклончиви отговори, само че до съответни дейности по този начин и не се е стигнало.

Военните са подготвили за продажба още един собствен парцел със съществени размери - в местността Акротирия, в южната част на Несебър. Става дума за 31.3 дка незастроен терен, заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обсега му има и пясъчни дюни. Каква ще бъде неговата орис към момента не е ясно. Очаква се за нея скоро да изискат думата и природозащитниците.

Министерството на защитата се готви да се раздели и с три извънредно апетитни парцела в непосредствена непосредственост до плаж "Нестинарка " в Царево. Първият е ситуиран върху 110 дка и граничи с необятна пясъчна линия, вторият е маркиран като "казармен регион " с една сграда и с повърхност над 112 дка. Третият парцел е просто допълнение към тези два големи терена. Той е на повърхност едвам 4.2 декара и граничи с тях.

Подготвен е към този момент за продажба още един дребен, само че извънредно атрактивен парцел в Созопол. Той е от близо 20 дка в местността Герени, край античния град. Намира се на към 200 м от морето, в непосредствена непосредственост до къмпинг "Роял бийч " и до ваканционните комплекси "Блу ориндж " и "Хасиенда бийч ". Търгът за него към този момент е разгласен и ще се организира на 4 септември. Според публично оповестената начална тръжна цена претендентите ще стартират наддаването от символичните 466 500 лв..Но каква ще е окончателната цена ще се разбере занапред.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР