Преди около година Дениз Уолъс, директор на конкурса за красота

...
Преди около година Дениз Уолъс, директор на конкурса за красота
Коментари Харесай

От бежанския лагер до модния подиум - момичето, което стана модно лице на хиджаба в САЩ

Преди към година Дениз Уолъс, шеф на състезанието за хубост " Мис Минесота " в Съединени американски щати получава позвъняване от 19-годишната Халима Аден. Родената в Сомалия американка пита може ли да взе участие в надпреварата, без да демонстрира косата си - носейки обичайна за мюсюлманите в родината й кърпа хиджаб. Снимката й изскочи на екрана и мигновено възкликнах " уау, какъв брой е красива ", спомня си Уолъс пред " Ройтерс ".

След като става първата участничка, дефилирала по хиджаб и буркини в историята на състезанието, в кариерата на Аден следват още доста " първи " неща. Тя е първата забраждаща се обичайно мюсюлманка, наета от огромна фешън организация. Нося хиджаб всеки ден, споделя тинейджърката пред организацията на Седмицата на модата в Ню Йорк.

 Аден на фотосесия по време на Нюйоркската седмица на модата
© Reuters

Аден на фотосесия по време на Нюйоркската седмица на модата

Напоследък американският свят открива хиджаба като аксесоар, който предстои на фешън тълкования. В началото на 2018 година " Найк " ще пусне първата " дишаща " кърпа, предопределена за спорт, а младежката марка American Eagle Outfitters нае Халима Аден за лице на новия си дънков хиджаб, който се разпродаде за седмица онлайн.

И в предишното марки са пускали първокласни линии, ориентирани към мюсюлманската жена. Те обаче постоянно са се продавали единствено на изток, до момента в който пробивът на Аден значи приемането им като част от облеклото на американската гражданка. И че косата, дълго фетишизирана в западните показа за хубост, може да не се вижда.

Сомалийката, родена в бежански лагер в Кения и пристигнала в Съединени американски щати на 7 години, е на корицата на новия брой на списание " Алюр ". Тя е обикновено американско момиче, знак на това, което Америка е - микс от националности и култури, споделя пред " Ройтерс " основният редактор Мишел Лий.

 От бежанския лагер до стилния подиум - момичето, което стана фешън лице на хиджаба в Съединени американски щати
© Reuters

Самата Халима пази хубави мемоари от родното си място - лагера Какума, основан от Организация на обединените нации през 1991 година, с цел да подслони хиляди непридружени деца, бягащи от спора в Судан. " Различни хора, бежанци от цяла Африка идваха в Какума. И въпреки всичко можехме да намерим общ език ", споделя тя.

В Съединени американски щати Халима пораства като отличничка и кралица на хубостта на випуска си. Сега задачата й е да бъде положителен образец за американската мюсюлманска юноша. Аз съм себе си и нямам причина да мисля, че някой е надъхан против мен, споделя отличничката. " И по този начин да е, очевидно не го виждам. "

Докато приема с удоволствие да бъде лице на другите в стилната промишленост, Аден се надява в бъдеще да се върне в родната си Какума и да работи с деца-бежанци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Мода (515)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР