Преди около две седмици са се провели нова поредица от

...
Преди около две седмици са се провели нова поредица от
Коментари Харесай

Гешев, преди да прави исторически възстановки на събития от прехода, да реши за безобразията в „Медицински надзор“

Преди към две седмици са се провели нова поредност от разпити на сегашни и някогашни чиновници от организация „ Медицински контрол “. Повода за разпитите касае съответен случай на прикрита от шеф на някогашната към този момент организация „ Медицински контрол “ лекарска неточност, за който Фрог нюз писа преди близо 2 години.
Малко откакто медията ни огласи фрапиращи случаи на прикрити лекарски неточности, държавното обвиняване стартира огромно следствие на ведомството. Тогавашният представител на прокуратурата Румяна Арнаудова разгласи, че става дума за прикрити над 10 случая на лекарски неточности, довели до гибелта на пациенти.

Министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, след общественото разгласяване на данни за злоупотреби в организацията, пое ангажимент да спомага на органите на прокуратурата за изясняване на случая. Директорката Златица Петрова стремително бе отстранена от поста си, а по всички национални медии бе излъчен брифинг на висша прокуратура, че са налице данни за всевъзможни нарушавания и злоупотреби.

Към оня миг началник на работа инспекторат в министерство на опазването на здравето би Росен Иванов. Той неведнъж е бил сигнализиран за недъзите в ръководството на организация „ Медицински одит “, само че реакция по този начин и не е последвала.

Повече от година и половина след брифинга на прокуратурата следствието за злоупотребите в организация „ Медицински контрол “ е без развиване. Новия основен прокурор Иван Ггешев обществено направи поръчки за възобновяване на справедливостта и безкомпромисност в дейностите си против всички, за които има данни за закононарушения и злоупотреби. Но в какво се показва тази „ правдивост “?!

Агенция медицински одит официално бе разформирована, а на нейно място ръководещите разкриха организация „ Медицински контрол “. Народът на това му вика: “Да не е врат, а шия “.

Кирил Ананиев взе трагикомичното решение да назначи разследваната Златица Петрова за собствен консултант, с което сподели действителните си планове по какъв начин в действителност ще „ подкрепя “ на органите на прокуратурата.

Г-н Росен Иванов от началник на инспектората в Министерство на здравеопазването бе преназначен за началник на организация „ Медицински контрол “, където, съгласно негови сътрудници, не е подхванал дейности за проверка на дейностите на предходното управление.

Въпреки, че всички са наясно с хронологията, достоверността и основателността на многочислените сигнали за злоупотреби, нито Кирил Ананиев, нито Росен Иванов, нито господин Гешев предизвикаха действия за по този начин търсената и предстояща „ правдивост “.

Потърсихме за коментар някогашни и сегашни чиновници на организацията, които започнаха служебна, а в следствие и обществена акцията против протичащото се в организация „ Медицински контрол “.

Същите обявиха, че по съответния случай някои от тях са призовавани за нови свидетелски показания, само че потвърдиха информацията, че сходен случай има и той е един от многото, за които са алармирали. Заявиха още, че са създали всичко съгласно силите си за прекратяване на порочната активност на организацията и акцентираха презрението си към всички лица показали цялостната си липса на воля и експертиза за промени в бранша. Смятат случая за завършен в персонален и длъжностен проект, тъй като съгласно тях „ мечката играе “ към този момент в верния двор.

Обезкуражени от дейностите на държавните институции, включително и прокуратурата, потърпевши пациенти и техните близки към този момент са взели нещата в лични ръце.

Доказателство за това е фактът, че възобновените разпити не са провокирани от способените органи, а са инициирани от роднините на пациента, които по този начин и не са дочакали институционална правдивост. Стигна се даже до парадокса, че самите пострадали към този момент предизвикват лични следствия.

Това са тъжните действителности в българското опазване на здравето. „ Институционалната отпадналост на прокуратура, Министерство на здравеопазването, инспекторати и организации са доказателство, че проблемите на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Хубаво е господин Гешев да огледа и до себе си, с изключение на нагоре, преди да прави исторически възстановки на събития от началото на прехода, тъй като господин Гешев следва да знае, че всички сме в очакване прокуратурата да си свърши работата по случая с „ Медицински контрол “. Да не излезе, че и той си прави вятър на устата ", разясниха пред Фрог разочаровани чиновници на министерство на опазването на здравето.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР