Преди няколко месеца правителството на Индонезия обяви, че планира да

...
Преди няколко месеца правителството на Индонезия обяви, че планира да
Коментари Харесай

Защо Индонезия ще има нова столица

Преди няколко месеца държавното управление на Индонезия разгласи, че възнамерява да измести административната си столица надалеч от Джакарта. Градът потъва с 10-20 сантиметра всяка година, като по този метод заплашва живота на над 10 милиона поданици.
 Индонезия, Джакарта и за какво страната възнамерява да реалокира столицата си
Защо Индонезия мести столицата си

Проектът ще коства 33 милиарда $

Вчера азиатската страна разкри, че новият административен център ще се намира на остров Борнео, чиято територия е разграничена сред Малайзия, Индонезия и Бруней, съобщи The Guardian.

Индонезийската част на Борнео, носеща името Калимантан, е едва обитаема, само че пък е комфортно ситуирана в сърцето на индонезийския архипелаг.
 Снимка 440144

Преместването на столицата ще коства на страната към 34 милиарда $, като за построяването на новия административен център ще е нужно да бъдат разчистени площи от над 400 000 декара.

Според природозащитниците обаче сходен план може съществено да заплаши девствената околна среда на острова, където виреят дълбоки джунгли и се срещат някои застрашени и редки типове животни.

Борнео е едно от дребното места в света, където могат да бъдат видяни орангутани в естествения им хабитат.
 Снимка 440145

Островът е едно от двете места на планетата ни, където тигри, носорози, орангутани и слонове живеят дружно.

Очаква се Индонезия да стартира да измества до 1.5 милиона държавни чиновници към новата локация през 2024 година, само че във времето до тогава ще бъде забавно да следим по какъв начин и до каква степен новият център ще наруши естествения баланс на Борнео.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР