Преди няколко години кокосовото масло беше цар на пазара, изтъкваше

...
Преди няколко години кокосовото масло беше цар на пазара, изтъкваше
Коментари Харесай

Тъмната страна на кокосовото масло

Преди няколко години кокосовото масло беше цар на пазара, изтъкваше се поради хипотетичните му изгоди за здравето и се използваше за всичко: от миене на зъби до отбиване на буболечки (дори се оферираше като подправено средство за лекуване на COVID). Сега обаче проучванията демонстрират, че в миналото приветстваното като „ суперхрана “ масло може да не е толкоз потребно за нас, колкото ни накараха да имаме вяра модите и гурутата през последните едно-две десетилетия.

Всъщност изследване от началото на тази година даже загатна за обилни евентуални опасности за здравето, свързани с потреблението му. Бе потвърдено при мишки, че кокосовото масло може да промени усвояването на храна и да наруши някои метаболитни хормони. Въз основа на предходни проучвания то може да бъде обвързвано и с увеличение на тежестта, обезпокоително държание и нараснало инфектиране на централната нервна система, мастната тъкан и черния дроб.

„ Получените резултати демонстрират, че въпреки процесът да е муден и спокоен, приемът на кокосово масло за дълъг интервал от време може да докара до обилни метаболитни промени, които способстват за развиването на затлъстяване и обвързваните с него съпътстващи болести “, споделя в изказване създателят на проучването Марсио Алберто Торсони.

За да стигне до този извод, изследователският екип ползва дневна доза – калориен еквивалент на една супена лъжица – кокосово масло на здрави мишки в продължение на 8 седмици.

В края на проучването те откриват, че основните метаболитни хормони лептин и инсулин – които вземат участие в регулирането надлежно на възприятието за задоволеност и равнищата на кръвната захар – са потиснати, което, както пишат създателите, „ поврежда контрола върху разхода на сила, експресията на невропептидите и приема на храна “. Те също по този начин откриват доказателства, които допускат, че биохимичните механизми, които вземат участие в синтеза на мазнини, са били подтиквани.

Като цяло това не е напълно изненадващо. Известно е, че наситените мастни киселини, главното съединяване в кокосовото масло, предизвикват инсулиновата и лептиновата устойчивост и преди този момент са били свързвани с възпаления и затлъстяване.

Предишна работа (също при мишки) на същите създатели на проучването допуска, че потреблението на кокосово масло може да докара до увеличение на тежестта, по-висок % мазнини, понижен разход на сила, инфектиране и обезпокоително държание.

Въпреки че това проучване към този момент е лимитирано до скотски модели и по тази причина би трябвало да се преглежда с нараснало внимание, хората въпреки всичко би трябвало да премислят приема на кокосово масло, предизвестява Торсони. Най-добре е то да се употребява в дребни количества, изяснява той, като фалшификация или част от сос, в идеалния случай с пресни или минимално модифицирани зеленчуци и под управлението на диетолог.

 Coconut and oil

Това не е първият път, в който „ тъмната страна на кокосовото масло “ надига грозна глава. Поради високото наличие на наситени мазнини в него, което е доста по-голямо от това на елементарното масло, зехтина, фъстъченото или слънчогледовото олио, то се свързва с „ неприятния “ холестерол и затова с покачвания риск от сърдечни болести.

Американската асоциация по сърдечни болести предлага маслото да се заобикаля: „ Тъй като кокосовото масло покачва ЛНП холестерола, който е причина за сърдечно-съдови болести, и няма известни компенсиращи удобни резултати, ние не предлагаме използването му “, пишат те в проучване от 2017 година

Освен че кокосовото масло може да не е здравословно за нас, то не е и другар на околната среда, тъй като нанася големи вреди на тропическите екосистеми, в които се отглежда, и заплашва повече типове на метричен звук, в сравнение с всяко друго растително масло, в това число и толкоз омразното палмово.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР