Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това

...
Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това
Коментари Харесай

Йорданова: Възможно най-скоро ще внеса предложение за освобождаване на главния прокурор

Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това дали правосъдния министър може да желае предварително освобождение на основния прокурор за тежки систематични нарушавания или за накърняване на престижа на правосъдната власт. Решението на Конституционен съд беше единомислещо и беше предстоящо от наша позиция. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова на брифинг пред медиите.

По думите ѝ става дума на тълкувание на текст от Конституцията, който през годините е бил неоспорим и уточни, че пленумът на Висш съдебен съвет обаче е оспорил това с решението си да не прегледа предлагането ѝ за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев поради накърняване на престижа на правосъдната власт.

" Последиците от това решения са значими. Това е от една от значимите гаранции от капсулиране на правосъдната власт. Правосъдният министър по този начин може да е поръчител, когато има поредност от бездействия. След излизане на решение на Конституционен съд, аз в качеството си в министър на правораздаването ще задвижвам процедурата, въз основа на съответни сигнали, само че освен . Ще стартираме съответните процедури ", уточни тя.

На въпрос по кое време правосъдното министерство ще задейства процедурата, тя не се ангажира с съответен период, само че уточни, че ще го внесе " допустимо най-скоро ".

Йорданова разяснява и тематиката за така наречен " златни паспорти ". По думите ѝ, придобиването на поданство против инвестиция във времето не е дал стремежи резултат и тя изрази мнение, че би трябвало да се отстранен. Това е било разисквано и в границите на полемика сред нея и вицепрезидента Илияна Йотова.

Очаквайте детайлности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР