Преди много десетилетия, когато са живели прадедите ни са съществували

...
Преди много десетилетия, когато са живели прадедите ни са съществували
Коментари Харесай

Как се прави масло

Преди доста десетилетия, когато са живели прадедите ни са съществували две съществени форми на мазнини за хранене. Богатите са яли масло, а бедните свинска мехлем. И двете са естествени артикули от животни. Маста се е вземала от заклани свине, а маслото от млякото на кравите.

Нека се спрем в този момент на маслото. Ако инцидентно сте от хората, които произвеждате мляко в домовете си, надали ще ви изненадаме доста. Сигурно домашното масло е едно от първите неща дружно със сиренето, което сте се научили да вършиме сами у дома.

За по-любопитните ще разкажем в резюме по какъв начин става това. След като се издои млякото се оставя за известно време на хладно място до обособяване на каймака. Това е горният пласт, който се образува на повърхността на съда. Внимателно се събира и отделя в различен съд, в който се избива маслото.

Нашите баби имат специфичен подобен, изработен е от дърво и има дълга бъркалка. Самият развой на приемане на маслото се назовава изтребване. Добавя се топла вода 1:1 с количеството на събрания каймак и стартира пламенно да се бърка до обособяване на маслото, което доста постоянно е събрано към бъркалката. След това деликатно се отделя и е готово за консумация.

Сега за тези, които са просто консуматори и купуват млякото, а не го създават. Всеки, който е опитал домашно направено масло знае какъв брой вкусно е то и надали в случай че има опция да си го прави самичък би си купил от магазина.

За задачата още веднъж се събира каймака на млякото и вместо в специфичен съд или кофа се отделя в буркан. Ако не е задоволително количество, можете да го замразите във фризера и идващият път, когато си купите мляко още веднъж да извършите същото.

Как се подготвя? Лесно. Ако имате половин буркан събран каймак, то прибавете още толкоз топла вода. И започнете да бъркате. За задачата можете да употребявате миксер, шейкър или буркан на винт (така става по постепенно за към 30 минути).

Първоначално се образуват дребни зрънца, сходни на гранули, само че не след дълго до 1-2 минути маслото е готово и събрано на топка. Изваждате с дървена лъжица върху готварска хартия и сте подготвени. Имате одеве приготвено масло. Някои по съобразителни употребяват даже и каймака на квасеното мляко.

Както сами виждате не е толкоз комплицирано и не изисква някакви специфични мерки или начини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР