Преди месеци граждани подали сигнал за опасна строителна площадка в

...
Преди месеци граждани подали сигнал за опасна строителна площадка в
Коментари Харесай

Строеж на сграда ли е причината за пропаднала улица в Благоевград?

Преди месеци жители подали сигнал за рискова строителна площадка в Благоевград. Половин година по-късно ситуацията е още по-зле – огромна част от улицата е пропаднала поради големия ров на метри от друга жилищна постройка.

В началото на годината при започване на строителните действия, колекторът захранващ постройките с електричество пропада и пада в изкопа. С него дружно пропада и улицата. Още тогава хората описват, че се случва да остават без ток и вода в продължение на дни. Заради изобилните превалявания в последно време улицата продължава да пропада и става все по-опасна за живеещите в региона.

В момента на място са сложени чували с пясък, за да се спре водата, с цел да не стига до изкопа.

" В случая са пропуснати и неглижирани всички вероятни укрепителни мероприятия, които строителната просвета познава в съвремието, т.е. безусловно подценяване на обстановката от строителя ", разяснява инж. Любомир Треновски, шеф на Дирекция „ Планиране на капиталовата активност, строителство и екология “ към община Благоевград.



Треновски добави, че са били получени голям брой сигнали, както от жители, по този начин и от електроразпределителното сдружение, към което е било изпратено писмо с молба да се осъществят укрепителни мероприятия, с цел да фиксират кабелния колектор.

" Те се отзоваха и до дни ще извършат изместване на кабелите, с цел да се предотврати бъдеща повреда на електрозахранването ", увери Треновски.

Кабелите, които минават през този обект, са електрическите кабели, които зареждат постройките в региона. Заради това се стопират строителните действия. Фирмата реализатор заяви, че са с вързани ръце сега.

" Трябва да отбележа, че контролните органи от отдела, който се занимава с надзор по строителството към община Благоевград, са си свършили работата. Издали са протокол наставление с нужните дейности, които би трябвало да предприеме строителя по подсилване на изкопа, надлежно по подсилване на кабелното трасе, което ще се извърши от електроразпределителното сдружение ", добави Треновски.

Става ясно, че е издадена заповед от кмета на общината за възбрана и краткотрайно прекъсване на строително-монтажни работи. ДНСК Благоевград също е издала заповед за краткотрайно прекъсване на строителството в границите на обекта.

" Административните дейности са подхванати, предписанията са дадени, чакаме те да бъдат изпълнени, и напълно скоро казусът ще бъде отхвърлен ", означи инж. Треновски.

От компанията строител настояват, че са чакали от началото на годината разпределителното сдружение да им позволи да реалокират кабелите. От там обаче отхвърлиха да има такова нещо. Твърдят, че не са били стопирали процеса, а преместването на кабелите би трябвало да бъде за сметка на изпълнителя.

Половин година след първия сигнал, въпросът към този момент има решение. Налице са подадена молба от изпълнителя и утвърждение от електроразпределителното сдружение, а преместването на кабелите е планувано за този четвъртък.

Репортер: Аксения Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР