Преди малко повече от седмица Европейският парламент призовава държавите членки

...
Преди малко повече от седмица Европейският парламент призовава държавите членки
Коментари Харесай

Километрични опашки по границите: Ето колко струва на бизнеса Шенгенското пространство

Преди малко повече от седмица Европейският парламент приканва страните членки да разрешат на Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство при започване на 2023 година Припомняме, че Съветът не е съумял да вземе решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни извършват нужните условия от 2011 година насам.

Понастоящем всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

" Контролът по вътрешните граници има и негативно влияние върху действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз, като се попречват вносът, износът и свободното придвижване на артикули ", означават евродепутатите.

В последна сметка Европейският парламент гласоподава позитивно с 85% за включването, само че се чака крайното решение да бъде взето през декември в интерес на двете страни, които към този момент са покрили всички условия.

Надявайки се на позитивен излаз български транспортни компании разясниха следното:

" Без инспекции и забавяния по границите ще има безпрепятствени коридори за придвижване, увеличение на честотата на доставките и бърз напредък с действителни изгоди за товарния превоз и веригите за доставки. Предвиждаме 30% нарастване на пътуванията на транспортно средство на седмица за късите дестинации сред България, Гърция и Румъния, а за Централна Европа предвиждаме да бъдат към 15% ", споделя Рая Рендакова, търговски шеф на Гопет Транс.

От сектора чакат да отпадне напрегнатата обстановка от предходната и началото на тази година по значимите трасета за трафик към Европа.

" При един от пиковите интервали имаше случай, в който опашката от тирове започваше от Монтана и стигаше до Видин. Това са над 100 километра, които лишиха на водачите 3 дни, с цел да преминат ", напомня Велислав Борисов, началник на планове в " Етна Карго Транспорт ". Той изясни, че до тази обстановка се е стигнало, поради липса на запас по границите, който да обработва камионите.

Обичайно опашките преди митническите пунктове са към 25 километра и лишават приблизително по 8 часа, а това действително съставлява един работен ден за водача. 

" Камион, който пътува към пет дни от София до Германия, би трябвало да премине три граници. Това значи, че той прекарва 24 часа единствено в очакване ", даде образец Велислав Борисов. А това значи директни загуби за транспортния бизнес за заплати и гориво, които неизбежно се придвижват на крайните артикули за потребителите.

Работната заплата на един водач, който пътува между България и Германия е към 100 евро дневно. Загубите за заплати са още по-големи за тези превозвачи, които пътуват до по-далечни дестинации като Франция, Испания, Белгия и Нидерландия, защото техните водачи са по-високо платени - получават към 3500 евро на месец.

От друга страна при транспорт на питателните артикули наложително са под температурен режим. В тези случаи чакането по-границата нанася още по-големи загуби за фирмите, защото елементът би трябвало да работи непрекъснато. В тези случаи разходът на гориво варира сред 2.5 и 5 литра на час според от външната температура и мечтаната вътрешна температура. И в случай че по-голямата част от камионите са на нафта, доста от най-новите камиони са на метан, а цената на това гориво удари връх.

Не за подценяване и факторът обмисляне, тъй като при забавяне фирмите дължат неустойки.

Като спомагателен негативен резултат се регистрира и нарастването на въглеродните излъчвания в регионите, където се натрупват камиони поради забавянията.

" Липсата на гранични пунктове на границите ще стане причина за повишение на локалната конкурентоспособност ", безапелационна е Рая Рендакова. С приемането на България в Шенген се чака и следващо консолидиране на потенциала на пазарите, защото превозвачите в района ще могат да се движат свободно. Пример за това е придвижването в съюза сред Германия и страните Бeлгия, Холандия и Люксенбург, отбелязва още Рая Рендакова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР