Преди години цените на имотите в Гърция са били съпоставими

...
Преди години цените на имотите в Гърция са били съпоставими
Коментари Харесай

Типичната покупка на имот от българи в Гърция е за над 300 000 евро

Преди години цените на парцелите в Гърция са били съпоставими с нашите, до момента в който в този момент това е невероятно. Няма никакъв късмет цените да вървят надолу. Политиката на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис e гъвкава и отворена за вложения от чужденци. От началото на годината до в този момент имат над 4% растеж. Това показа Невена Стоянова, ръководещ шеф на Luximmo Finest Estates и Barnes Bulgaria в предаването “Клуб Investor ” с водещ Ивайло Лаков.

От думите на госта стана ясно, че съществена причина за покупката на парцел за дълготрайно престояване в Гърция и Европейския съюз са данъчните облекчения. Пенсионерите от Герамания заплащат 20% налог, а при съществуване на парцел в Гърция той е 7%. Това е към 13% разлика. Именно това притегля външни капитали.

Относно строителството - плажната линия има квоти и лимитирани имоти. Към момента в мното региони те са съвсем изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана. По думите на Невена Стоянова, най-евтиният апартамент на първа линия излиза към 1000 евро на кв. метър.

Връщайки се към България, от началото на годината до в този момент има растеж в цените. Той се следи при ваканционните парцели с една спалня, тук-там като Банско. През отминалата година цената там е била 18-20 000 хиляди евро., като сега доближава съвсем 40 000 хиляди евро.

“Вече огромно предложение няма, то съвсем се изчерпа. Нямаше ново строителство последните години и това, което се беше застояло на пазара, докара до свръхпредлагане и свръхзастрояване. ”

По нейните думи съвсем всичко е изкупено и са останали доста малко сходни жилища или комплекси. Причината да е по този начин е, ченякои от тях нямат положително ръководство или пък имат проблеми. Повечето парцели се купуват освен за живеене, само че и предоставяне чартърен, по тази причина когато няма никаква сигурност не се предлага инвестиция в тях.

" За да бъде инвестцията устойчива и сигурна, би трябвало да има положително ръководство и по тази причина се заплаща 6,8,10 евро на кв. м. за поддръжка. Именно тя прави инвестицията добра, а не рискова ".

Според Невена Стоянова южното Черноморие е добра инвестиция, до момента в който северното не е толкоз всеобща, поради по-трудния достъп. Пуснатите самолетни билети са на извънредно ниски цени това лято, като са отворили достъпа на туристи към севера. Когато бъде построена автомагистралата до северното Черноморие, това напълно би улеснило пътя до там и би генерирало спомагателни приходи на собствниците на парцели.

“Има възвръщаемост, каквато не сме виждали. Няма никакъв късмет (...за момента...) да се откри в Лозенец от ниския или първокласния сегмент свободна инвестиция. Южното Черноморие с лесния си достъп е по-атрактивно. Докато на север цените на парцелите държат все високи равнища. Хората са склонни да заплащат за нощувки и за парцели повече пари, тъй като не е толкоз всеобщо. ”

Дали Гърция или България е вярното място за инвестици от позиция на възвръщаемост зависи само от опциите на клиента, счита Невена Стоянова.

Вила на втория ръкав в Халкидики, в която нощувката в пика си на сезона е 7 000 евро, няма свободни места през юли и август. Тази инвестиция коства 15 милиона евро и заради тази си възръщаемост, която може да генерира, ще бъде продадена в един миг, изясни гостът. За съпоставяне във вила на себестойност 1 млн. нощувката е 900 евро в сезона. Щената на поддръжка може да стигне от 5 до 20 евро на кв. м.

" Обичайната договорка на българина в Гърция е на цена над 300 хиляди евро. Преди пандемията е била 150-300 хиляди евро, само че пазарът към този момент е привършен откъм подобен вид парцели ".

В София първокласният сегмент е в своя епогей, съобщи гостът. Пандемията е предиздвикала доста парцелите да нарастват като площ. Инвестициите с дребна площ илизат от първокласния бранш. В първокласния сегмент цените стартират от 1500 евро на кв. м за апртамент, който не е мебелиран и е в развой на строителство. Те могат да стигнат и до 3000 евро.

" По цена на региони - Лозенец, Изгрев, Изток, Докторски монумент, 2500 евро на кв.м е общоприетата цена на тези парцели. Към периферията към Лозенец също се следи търсене. Има търсене към парцели, намиращите се на бул. “Черни връх ”, бул. “България ”, кв. Хладилника, а цената варива над 1500 евро на кв.м. ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР