Преди година четири експлозии разрушиха централен елемент от европейската енергийна

...
Преди година четири експлозии разрушиха централен елемент от европейската енергийна
Коментари Харесай

Саботажът на Северен поток: Кой стои зад него

Преди година четири детонации унищожиха централен детайл от европейската енергийна инфраструктура: съзнателно беше изваден от строя газопроводът " Северен поток ", пише . Кой стои зад саботажа, остава неразбираемо.

" Андромеда " е яхта като доста други - дълга е 15 метра, към този момент не е нова. За следователите от Федералната престъпна работа и от полицията яхтата е най-горещата диря в един от най-големите престъпни случаи в немската следвоенна история - гърмежите по газопроводите " Северен поток ". На борда на тази яхта са открити експлозиви.

Преди година, през септември 2022 година, няколко мъже и една жена, както описват очевидци пред немските медии АРД, " Зюддойче Цайтунг " и " Ди Цайт ", са поели с яхтата от Росток към намерено море. Две седмици по-късно голям брой детонации унищожават газопроводите " Северен поток " 1 и 2. Атаката против енергоснабдяването на Германия е несравнима с нищо с друго.

Но кой стои зад нея? Германските управляващи в това време откриха лица, считани за подозрителни.

Яхта в центъра на вниманието

Централна роля в следствията играе заплащането на наетата яхта. За " Андромеда " е било платено посредством полска компания - пощенска кутия, зад която пък се счита, че стои украинският предприемач Рустем А. Така най-малко излиза от украинските правни документи. Рустем А. е отказал да приказва с репортерите.

Мейлите за наемането на яхтата пък били изпратени от адреса на украинец, който в това време също е считан за обвинен. Става дума за Максим Б., чиновник на компания, изпълняваща и поръчки на украинската страна. Максим Б. на собствен ред е отрекъл пред репортерите да е наемал " Андромеда ".

За наемането на яхтата украинецът изпратил по мейл копията на два подправени паспорта - един румънски и един български. На фотографията в румънския паспорт, както разкриват немските следователи, е украинецът Валерий К.

Откраднати самоличности?

Проучванията на АРД, " Зюддойче Цайтунг " и " Ди Цайт " стигат до украинския град Днипро, където репортерите са съумели да беседват с родственици на украинеца. От тях научили, че Валерий сега е на фронта и доста рядко се обаждал по телефона. И досега няма никакви доказателства, че Валерий К. фактически е бил на борда на яхтата, а немските служби за сигурност не изключват вероятността самоличността му да е била открадната, написа АРД.

Що се отнася до копието на българския паспорт, показан за наемането на яхтата, той бил публикуван на името Михаил Попов - съгласно следователите явно подправена идентичност. Установено е още, че намиращите се на борда на яхтата са употребявали мобилни телефони, които след саботажа на газопровода немските следователи са съумели да локализират в Украйна. Предположенията са, че експлозивите, повредели " Северен поток ", са били сложени от професионални водолази.

Работа на украински командоси?

В началото на юни " Вашингтон пост " разгласява отчет в поддръжка на тази версия. Според него европейските и американските разследващи служби са били предизвестени още през юни 2022 година за проектите на украински командоси да нападат газопроводите " Северен поток ". Споменават се съответно шестима души, водолази и яхта, както и това, че групата е била под директния надзор на висшия украински боен, военачалник Валерий Залужний. Украинският президент Володимир Зеленски обаче не е бил осведомен за проектите.

Също и следствие на публицисти от немското списание " Шпигел " и на публичната телевизия ZDF стигна до заключението, че следите водят в една посока: към Украйна. Пред Дъждовни води Волф Видман-Шмит от екипа проверяващи публицисти, споделя, че не са разкрили нищо, което да потвърждава, че зад това може да стои Русия, а още по-малко, че зад офанзивата могат да стоят Съединени американски щати. " Няма никакви доказателства за това. "

Да  напомним и това, че " Северен поток " беше бодил в очите на Вашингтон доста преди Русия да нахлуе в Украйна. Дълго време той се опитваше да попречи на построяването на " Северен поток 2 " и го забави доста посредством наложени наказания.

Русия също има претекст

Но Русия също би имала претекст да унищожи газопровода. През лятото на 2022 година съветската компания " Газпром " спря преноса на газ по " Северен поток 1 " - в нарушаване на договорните си отговорности за доставка. Това би отворило вратата за регресни искове от страна на западни сътрудници на компанията. Uniper, да вземем за пример, е почнал арбитражно произвеждане против " Газпром " с искания за компенсации в размер на милиарди. С разрушаването на тръбопровода обаче съветският снабдител би могъл да се позове на " форсмажорни условия " и регресните искове могат да се окажат невалидни. Тази доктрина обаче допуска, че Русия въобще ще се съобрази с решенията на интернационалните съдилища.

Междувременно шведската прокуратура разгласи, че ще завърши следствието си до края на годината. Резултатите от него се чакат с неспокойствие. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР