Преди Ford да пуснат Мустанг официално на пазара през 1964

Преди Ford да пуснат Мустанг официално на пазара през 1964 ...

Как продадоха първия Мустанг, без да искат.


Преди Ford да пуснат Мустанг официално на пазара през 1964 година, те подготвили няколко предварителни модели, които да покажат в шоурумите си. От Ford нямали намерение да ги продават.

Но една от машините, която притежавала и първия сериен номер на Мустанг била в Нюфаундленд... и хванала погледа на местен пилот.

За Хари Филипс това била най-лесната сделка, която някога е сключвал. Той работил в шоурума на Ford в  Нюфаундленд, когато чисто новият Мустанг тъкмо пристига от фабриката. Автомобилът е оставен на показ близо до пътя.

„Революционна кола“, казва Филипс пред CNN. 55-години по-късно той вече е пенсионер. А съвсем скоро отново ще се изправи пред автомобила, който някога е продал.

Красивата кола омаяла капитан Стенли Тъкър, а Хари бил най-близо до него. Той бързо се приближил към него, а пилотът му казал: „Моя е.“

Тъкър брои 4300 канадски долара за Мустанг-а. Датата е 14 април. Ford Mustang официално тръгва в продажба на 17 април.

Разбира се, Тъкър се съобразил с този факт и въпреки че купил колата три дни по-рано, той обещал на продавачите в шоурума, че ще я остави да поседи там в следващите няколко седмици.

„В този ден преместихме колата вътре. Всеки ден той идваше да я проверява и да се увери, че никой не й е направил нещо“, разказва Филипс. Той не знаел колко е важна тази кола. Разбира едва няколко месеца по-късно, когато изпитва затруднение да разбере, къде точно е отишъл Мустанг-а със сериен номер 5F08F100001.

„Колата е била от предварителната продукция, която е трябвало да изпратят обратно на Ford”, казва отговорникът на музея на Хенри Форд, Мат Андерсън. Колата нямала силата, нито качеството на онези, които били произведени за продажба. Липсвали й дори някои от елементите.

На Ford им отнело две години, за да се договорят с Тъкър да върне първия Мустанг. В замяна той получил едномилионният модел от 1966 година. За тези две години, пилотът навъртял 10 хил. мили с автомобила, но въпреки това машината била в добро състояние.

След като Тъкър върнал колата, тя била съхранена в гараж, докато не била преместена в музея на Хенри Форд през 1984 година.

През това врем Филипс продължил да продава коли. След една добра кариера се пенсионирал през 1955 година. Така и не видял Мустанг-а, който без да иска продал през 1964 г.

Но това се променя, след като внучката му започва кампанията „Изпратете Хари при Хенри“ във Facebook. В края на седмицата той отново ще види легендарния Mustang, а от музея на Хенри Форд са му подготвили ВИП обиколка и множество забавни активности.

„Рядко се среща човек, който е свързан с нашите автомобили и най-вече с толкова значима кола, като първия произведен Мустанг”, казва Андерсън.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg