Преди две седмици влезе в сила Акта за цифрови услуги

...
Преди две седмици влезе в сила Акта за цифрови услуги
Коментари Харесай

Експерт разясни целта на Акта за цифрови услуги в ЕС и как това ще ни повлияе, докато „сърфираме“ в интернет

Преди две седмици влезе в действие Акта за цифрови услуги на Европейски Съюз, което е едно съвременно европейско законодателство, с което се цели по-ефективна отбрана на правата на потребителите в цифровото пространство. Това съобщи в ефира на NOVA NEWS преподавателят от Нов български университет доцент Деница Топчийска.

Тя обясни, че по силата на новото европейско законодателство към този момент ще имаме право да желаяме от съответната онлайн платформа да ограничи или забрани обещано нелегално наличие, както и да отстрани профил, който е подправен.

Досега обществените медии се бавеха в отговорите си, касаещи злоупотреби в онлайн пространството. Сега към този момент има периоди – всеки снабдител на сходна услуга би трябвало да разполага с подобен механизъм, посредством който да бъде известен, че има нелегално наличие или наличие, което опонира на правилата на съответната обществена медия, разяснява доцент Топчийска.

По думите ѝ, в случай че дадена обществена платформа не вземе под внимание нашия сигнал, ние ще бъдем в правото си да сезираме съответните национални институции, каквато е Комисията за контролиране на известията, които от своя страна да отнесат въпроса до Европейска комисия.

Деница Топчийска добави, че Актът за цифрови услуги цели да отбрани правата ни като консуматори във виртуалното пространство, а от друга да подсигурява, че тяхната отбрана няма да накърни нечия независимост на слово.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР