Преди два дни станаха ясни данните, извлечени от черната кутия

...
Преди два дни станаха ясни данните, извлечени от черната кутия
Коментари Харесай

Хронологията и изводите за полета на майор Валентин Терзиев

Преди два дни станаха ясни данните, извлечени от черната кутия на падналия през юни месец край Шабла изтребител МиГ-29, чийто водач майор Валентин Терзиев почина. Кутията беше разчетена в Русия и по думите на служебния министър на защитата Георги Панайотов удостоверява първичните изводи на Военната полиция, а точно загуба на пространствена ориентировка. Какви са обстоятелствата по тематиката досега.

Разчетената информация от черната кутия на разрушилия се изтребител МиГ-29 демонстрира, че първичната причина за злополуката е " загуба на пространствена ориентировка ", разгласи военният министър Георги Панайотов. Вторичната, изтъквам, " някакви неща, които са ставали на земята ". Изводите удостоверяват отчета на Военна полиция, оповестен в средата на юли.

Няма човешка неточност при случая с изтребителя МиГ-29. Категоричен е военният министър Георги Панайотов, откакто информацията от черната кутия беше разчетена в секретна лаборатория в Курск.

" Никога не съм казвал, че е човешка неточност, и не е човешка неточност ", съобщи служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Основната причина е, изтъквам, " загуба на пространствена ориентировка ". Изводът удостоверява заключението на отчета от следствието на " Военна полиция ".

" Загубата на пространствена ориентировка е един не толкоз елементарен за
пояснение, не толкоз лесна за пояснение обстановка и положение на човешкия организъм ", добави Георги Панайотов.

За злополуката, изясни Панайотов, обаче, има и вторична причина.

" Има някакви неща, които са ставали на земята, които е можело да бъдат направени по по-добрия метод ", добави Георги Панайотов.

Коя тъкмо е засечката в организацията на учението " Шабла 2021 ", е неразбираемо. Ясно е, че самолетът e бил механически изправен. Същевременно няма човешка неточност.

" Всичко е ясно, всичко е ясно, само че още веднъж желая да кажа - не са завършили следствените дейности по случая. И единствената конструкция, единствената институция, която може да ги оповестява, това е правосъдната ", акцентира служебният министър на защитата.

Българин е командвал полета, само че името му може да оповести единствено и само прокуратурата.

" След като са възобновени всички параметри на полета, траектория, дейности на водача, курс на самолета, позиция във въздуха, всичко това е възобновено - удостоверяват се заключенията на Военна полиция, които са известни ", разяснява още Георги Панайотов.

Докладът на Военна полиция откри, че съдбовният полет в нощта против 9 юни продължава 29 минути.

Подполковник Терзиев излетява от авиобазата в Граф Игнатиево 11 минути след среднощ.

34 минути след среднощ МиГ-29 на подполковник Терзиев минава под управлението на Ръководител полети " Бойно ръководство " 15 километра преди Добрич.

" Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра ".

В 00.38 часа водачът получава инструкции да понижи височината до 3000 метра и дава отговор:

" Разбрано, следя задачата, 3600 сега ".

Минута по-късно началник полети указва:

" Дистанция 18, гладко смъкване до 2000 ".

" Снижавам ".

Самолетът снижава под 2000 метра височина. Става ясно, че целта пада по-бързо.
Терзиев усилва скоростта.

Продължава да получава инструкции от началник полети. Достигайки 1433 метра височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно рапортува:

" Ракетата сходи, излизам надясно ".

Самолетът е на 1310 метра височина и се движи със скорост 948 км/ч. Секунди по-късно подполковник Терзиев получава инструкции:

" Излизай надясно с 270 и изключи " Главен ".

Седем секунди след пуска на ракетата задачата е изумена, а последната имитация на подполковник Терзиев е:

" Главен... ".

Което евентуално е начало на общоприетия отчет за изключване на основния включвател на системата за ръководство на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхнина в 40 минути и 29 секунди след среднощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР