Преди дни в Ташкент приключи международната конференция Афганистан: сигурност и

...
Преди дни в Ташкент приключи международната конференция Афганистан: сигурност и
Коментари Харесай

САЩ ухажват режима на афганистанските талибани

Преди дни в Ташкент завърши интернационалната конференция " Афганистан: сигурност и икономическо развиване ". След резултатите от него Министерството на външните работи на Узбекистан излезе с изказване, в което означи смисъла на насърчаването на интеграцията на Афганистан в междурегионалните стопански процеси и осъществяването на обществено значими и инфраструктурни планове.

Участниците в интернационалната конференция показаха разбирането си, че афганистанската стопанска система би трябвало да бъде съживена и укрепена като значим фактор за реализиране на мир в Афганистан.

Ръководителят на делегацията на краткотрайното държавно управление на Афганистан, изпълняващият длъжността външен министър Амир Хан Мутаки сподели: „ Нашата настояща политика е фокусирана върху икономическото развиване, трансформирайки Афганистан в „ център на съдействие “ сред районите на Централна и Южна Азия, затова, съгласно Мутаки, „ ние подсигуряваме сигурността на филантропичните организации и декларирахме, че Афганистан към този момент няма да бъде място на война и кръвопролития. “

Бяха повдигнати въпроси за деблокиране на замразените финансови активи на Афганистан, извършено беше показване на районни стопански планове, в това число построяването на трансафганистанската железница Термез - Мазари Шариф - Кабул - Пешавар, пътищата Китай - Киргизстан - Узбекистан, както и плана CASA-1000 (международен енергиен план, предопределен да свърже енергийните системи на Централна Азия с Южна Азия).

Сред политическите изказвания участниците в конференцията бяха насърчени от изказването на Амир Хан Мутаки за спиране на връзките с разнообразни терористични групи. Той сподели: „ Ръководството подсигурява, че територията на страната няма да бъде употребена от Ал Кайда и други терористични организации. В същото време идната цел на Афганистан е да откри дипломатически връзки, учредени на взаимно почитание, с всички страни по света, в това число Узбекистан.

Последното е значимо: на 5 юли град Термез, област Сурхандария, беше обстрелван от територията на Афганистан, след което представителят на талибаните Забиула Муджахид разгласи, че провокаторите ще бъдат открити и осъдени.

Съединените щати, показани от специфичния представител на Съединени американски щати за Афганистан Томас Уест, също участваха в конференцията, макар че напълно неотдавна талибаните и американците изглеждаха врагове.

Съединените щати оповестиха лишаването на Афганистан от купата " главен съдружник на блока НАТО без участие в блока ". Талибаните дадоха отговор, че " не са загрижени за това решение ", а малко по-рано Кабул разгласи за провокация майските визити на Томас Уест в Узбекистан, Таджикистан и Турция, където той се срещна с представители на така наречен Върховен съвет на националната опозиция и други асоциации на афганистанската съпротива.

В Ташкент Западът се държеше друго. Той съобщи, че „ Съединени американски щати остават най-големият донор на филантропична помощ за Афганистан, като са дали 1 милиард $ от август 2021 година “ Западът също по този начин разреши размразяването на обществените средства в Афганистан според от по-нататъшните стъпки на талибаните.

След такива реверанси се появи публикацията „ Започва ли да се топи ледът сред Съединени американски щати и талибаните? “, в която се споделя: „ Офисът за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) издаде седем общи лиценза, които служат като изключения от глобите на Съединени американски щати против талибаните”; Посочва се също, че „ упоритите талибани” не подхващат обикновени дейности, които да успокоят интернационалната общественост по въпросите на финансирането на тероризма и прането на пари.

В Ташкент американците, както и други участници, които апропо не признаха талибанското държавно управление, го приканиха да подсигурява правата на дамите и достъпа на афганистанските девойки до учебни заведения.

Трябва да се означи, че Voice of America, приет в Руската федерация за задграничен сътрудник, разгласи директни договаряния сред талибаните и представители на Съединени американски щати по въпроса за „ решение на икономическите проблеми, пред които е изправен афганистанският народ “. Браян Нелсън, заместник-министър на финансите за тероризма и финансовото разузнаване, би трябвало да участва на диалозите.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР