Преди десет години Каролина Рийпър бе определена за най-лютата чушка

...
Преди десет години Каролина Рийпър бе определена за най-лютата чушка
Коментари Харесай

Колко люта е новата най-люта чушка в света

Преди 10 години Каролина Рийпър бе избрана за най-лютата чушка в света. Сега обаче ѝ пристигна редът да отстъпи лидерското си място на нов вид.

Новата най-люта чушка, към този момент публично приета от Рекордите на Гинес, се назовава Пепър Екс. Нейната лютивост се равнява на над 2.6 милиона сковила (резултат, изчислен от университета Winthrop в Южна Каролина), като за съпоставяне Каролина Рийпър, досегашният водач в класацията, е с регистрирани малко повече от 1.6 милиона сковила. Халапеньото пък, една от най-популярните люти чушки, е с към 3000 до 8000 сковила.

Тази канара, която се употребява за премерване на лютивостта на лютите чушки, се базира на концентрацията на капсаицин, който провокира чувството за парене при контакт с човешка тъкан. Много хора си мислят, че лютивостта на чушките се дължи на семената. Това обаче не е по този начин, защото капсаицинът действително се съдържа в люспестата част от вътрешната страна - тъканта, която придържа семената.

Сортът Пепър Екс e отгледан от американеца Ед Къри, създател на Puckerbutt Pepper Company. Всъщност негово " дело " е и Каролина Рийпър. От повече от 10 години Ед обаче се занимава с култивирането на Пепър Екс във фермата си, кръстосвайки сорта с някои от най-лютите си чушки. А задачата му - да усили наличието на капсаицин в него, написа в уеб страницата на Рекордите на Гинес.

" Когато започнахме кръстосването, имаше две чушки, чиито усет в действителност харесах, само че нито една от тях не беше задоволително люта за моя усет ", споделя американецът.

Това, което обаче доста хора евентуално не знаят, е, че основаването на чисто нови сортове люти чушки изисква много самообладание. Ед, като експерт, естествено е наясно с това, само че не се тормози да се захване с амбициозната задача да прави по над 100 кръстосвания всяка година.

" Това е доста времеемък и доста дълъг развой ", добавя той. И разкрива, че към този момент дори работи по основаването на идващия рекордьор измежду най-лютите чушки в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР