Преди десет години Хала Шиха напуска бляскавата филмова индустрия, за

...
Преди десет години Хала Шиха напуска бляскавата филмова индустрия, за
Коментари Харесай

Красивата Хала Шиха разбуни духовете в Египет

Преди 10 години Хала Шиха напуща блестящата кино промишленост, с цел да схване по-религиозен метод на живот. Тя стартира да носи обичайното мюсюлманско було за глава хиджаб и необятни облекла с дълги ръкави. След това египетската кино звезда се появява обществено с още по-консервативно було за лице, т.е. никаб.

Ислямистите ликуваха поради нейното решение, както правеха щом други звезди поемаха по сходен път. Сега обаче, откакто тя реши да възобнови актьорската си кариера и смъкна хиджаба, към този момент няма празненства.

Получилият огромно публично внимание внезапен завой на 39-годишната актриса този месец неотложно породи стихия в обществените медии, печата и телевизионни токшоута - либерали възхваляват хода й като демонстрация на персонална независимост, а ислямистите скърбят поради нейния избор.

Предвид обстоятелството, че статутът на дамите е един от най-обсъжданите аспекти на исляма в Египет, въпросът за това по какъв начин те се появяват обществено изисква особено внимание. Шиха, която постоянно играе мечтателни, сантиментални функции, се пробва да се дистанцира от от време на време острия спор за решението й да смъкна хиджаба и да стартира по-светски метод на живот.

" Никога не съм желала да оскърбя или обидя някого ", сподели тя в телефонно изявление за Асошиейтед прес. " Това че съм свалила своя хиджаб, не значи, че съм срещу него. Съвсем не ", сподели тя. " Все отново това е персонално решение и мой избор. Аз съм актриса и не желая да бъда въвличана в политически спорове ", изясни Шиха. Тя се базира на " персонални аргументи " за решенията си - както за отхвърли от актьорството изначало, по този начин и за възобновяването на кариерата - само че не показа какви са те.

Едно нейно видео, пуснато неотдавна в " Инстаграм ", обаче може да бъде възприето по-зле от ислямистите. На него тя, сияеща в необятна усмивка, споделя на коафьор в салон за хубост: " Дойдох тук малко да трансформира цвета на косата си. Надявам се, че ще мине добре. Сигурна съм, че това ще бъде изненада ".
Според своя татко и сестра си Шиха напълно неотдавна си е направила профил в " Инстаграм " и към този момент има 149 хиляди почитатели. На нито една от фотосите тя не носи хиджаб.

След нейното решение ислямисти декларират, че Шиха е разочаровала дамите и девойките, които са гледали на нея като на образец за подражателство. " Имаше доста девойки, които й имаха вяра като на добродетелна сестра ", сподели извънредно консервативният просветител Самех Адел-Хамид в токшоу по частна телевизия.

Други ислямисти наподобява показаха песимизъм за нейното решение. Шиха обаче сподели пред АП, че не е поддържала връзки с ислямистки групи, когато е приемала религиозния метод на живот.

Хадиджа Хайрат еш Шатер, щерка на хвърлен в пандиза водач на " Мюсюлмански братя ", разгласява във " Facebook " дълго обръщение, в което приканва Шиха - " моята сродна душа " - да покаже, че всичко това не е истина и да се появи обществено още веднъж забулена. " Слуховете, че си свалила хиджаба, ме пронизаха през днешния ден като с тъп нож ", написа тя.

Проповедникът Мохамед ес Сауи, различен краен реакционер, т. е. салафит, разгласява свое видео по какъв начин облян в сълзи и с трептящ глас умолява Шиха да се откаже. Той се стреми също да омаловажи нейното решение, като го посочва " краткотрайно отклоняване " и го приписва на " светските съблазни ".

За разлика от тях изтъкнатият кино критик Тарек ас Шенауи я поздравява за проявената храброст пред лицето на, по думите му, една " мъчно общество ".

Източник: Дарик
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР