* Преди да купим какъвто и да е терапевтиращ препарат,

...
* Преди да купим какъвто и да е терапевтиращ препарат,
Коментари Харесай

Какво се случва, ако предозираме с йод

* Преди да купим какъвто и да е терапевтиращ препарат, би трябвало да чуем мнението на лекаря
„ Eventus stultorum magister est “. Или казано на български: „ Учител на неразумните хора е горчивият опит “.

Тази латинска поговорка принадлежи на Ливий, един от най-известните римски историци, чийто живот и творчество минават по времето на Златния век. Вероятно от тази позиция, както и поради необятните си знания, той споделя и това свое умозаключение. В него се съдържа доста скъпо обръщение, което обаче макар тежките тествания, през които прекосяваме в последните години, очевидно не е достигнало до множеството хора. 

Една от най-големите неточности, допускани от индивида по отношение на самия него, са дейности, плод на недоумение. Много постоянно точно под въздействието на терзанието постъпваме преждевременно, което след това се оказва в наш ущърб. Всъщност около цялата сага с коронавирус 19 се оказа, че човек работи или много преждевременно, или с огромно забавяне. Лошото е, че и при двата разновидността последствията за здравето са мощно отрицателни. 

Предизвиктелствата пред опазването на здравния статус са доста, само че към тях следва да се подхожда извънредно деликатно и със здрав разсъдък. Това е по този начин, тъй като всяко безредно придвижване влачи след себе си лавина от последствия, за които не сме готови. 

В началото на пандемията станахме очевидци на безраборно и искрено нерационално закупуване на лекарства, чиято приложимост следва да е под наложителен лекарски надзор. В последна сметка стана ясно, че не съществува лек, който може да терапевтира всичко, без значение от произхода му. Това обаче очевидно не е помогнало да разберем, че преди да си купим какъвто и да е терапевтиращ препарат, би трябвало да чуем мнението на лекаря. 

Както добре е известно, за не дребна част от хората лекуването на обещано здравно положение, както и рискът от развиване на такова, строго се дефинират от клиничните индикатори, които могат да станат известни посредством съответно направени проучвания, стоящи в основата на бъдещите стъпки, които следва да се подхващат по повод както на лечение, по този начин и на предварителна защита.

Всяко избързване и занемаряване на простички правила слага в риск функционалностите и активността на органите в тялото. Това е по този начин, тъй като всеки препарат, незавсимо лекарствен или нелекарствен, оказва друго въздействие върху целия организъм.

При избрани условия същият може да има лечебни функционалности, само че при други - да предизвика утежняване или отключване на здравословен проблем.  Това е задоволителна и изцяло основателна причина човек да не се поддава на първичните си пориви и вместо да си помогне - да си навреди.

Тъй като събитията наподобява обичат да се повтарят, то през днешния ден още веднъж се натъкваме на към този момент позната отпреди време обстановка, само че този път вниманието на хората е ориентирано към йода. Той има доста приложения. Но главните такива на йодните съединения включват битка със смога, предизвикването на превалявания, намира и разнообразни приложения в аналитичната химия, фармацевтични и санитарни артикули.

Йодът се ползва и при потвърден йоден недостиг под формата на смес, разтвор на Люгол, повидон-йод и други.Сред незаменимите позли на йода е неговото бързо антимикробното деяние даже и при доста ниски концентрации.

За това е и един от най-често употребяваните дезинфектанти. В медицината калиевият йодид се ползва за терапевтиране на остра тиротоксикоза, както и се употребява за блокиране на поглъщането на йод-131 от щитовидната жлеза, когато този изотоп се употребява при радиоизотопно лекуване на други органи. 

Но прекаляването с приема би могло да се обърне против организма и да предизвика йод- Базедова болест. Това положение се назовава хипертиреоидизъм вследствие приложение на йод или йодид в количества, по-големи от нужните за тялото. Диагнозата нормално се развива в продължение на 2 до 12 седмици след използване на препарати, съдържащи минерала.

Изключително значимо е при потреблението му авансово да се ревизира наличното количество в организма, защото признаците на йодния недостиг в огромна степен се припокриват с тези на  хипертиреоидизма. Сред тях попадат очевидно отичане в предната част на шията, непринудено повишаване на тежестта, защото неналичието на задоволително йод попречва секретирането на хормони от щитовидната жлеза. Същата има голяма роля в управлението скоростта на метаболизма - развой, посредством който тялото трансформира храната в сила и топлота. 

Умората и слабостта също са постоянно срещани признаци на йоден недостиг. Всъщност някои изследвания са открили, че близо 80% от хората с ниски равнища на хормоните на щитовидната жлеза, които се появяват в случаи на йоден недостиг, се усещат изтощени, бавни и слаби. Тези признаци се появяват, тъй като хормоните на щитовидната жлеза оказват помощ на тялото да създава сила.

Заради неналичието на микроелемента тялото изпитва възприятие за мраз при естествени климатични условия.

Установено е, че над 80% от хората с ниски равнища на хормоните на щитовидната жлеза са по-чувствителни от нормално и към ниски температури. Затова още веднъж е отговорен нарушеният метаболизъм. Сърдечната периодичност също се повлиява от равнищата на йода.

Твърде малко от този минерал може да накара сърцето да бие по-бавно от нормално, до момента в който прекалено много от него да провокира противоположното. 

Предозирането с йод има доста разнообразни прояви, само че най-често те стартират с нараснала температура, загуба на вкус, дефицит на въздух и непрекъснат тремор в горните крака. Изключително значимо е когато го одобряваме да не се допусне хронична интоксикация на организма. 

Хроничното предозиране с йод се развива в случай че човек го приема дълготрайно и то без корекции в дозата. В този случай първо се дискредитират функционалностите на щитовидната жлеза. Започва да се появява друга симптоматика, от която най–силно усещане прави податливостта на организма към инфекциозни болести, резултат от импортираното комплициране на имунната система. Появата на акне, други обриви, както и неочаквани алергични пристъпи също са измежду признаците, че сме прекалили с приема на йод.  Базедова болест: Какво да върша? Опасна ли е? Признаци, признаци, лекуване – Лекар.БГ

Предозирането е в положение и да докара до зрителни разстройства и увреждания, изразяващи се в конюнктивит, блефарит, както и други патологии на зрителните органи.За това, че сме приели повече от нужното количество, може да ни подскаже и положението на устната празнина чрез неприятен мирис, кафеникав отенък на лигавицата, железен усет и непрекъснато възприятие на жадност. Не рядко се споделят и недоволства като загуба на глас и болки в гърлото. Едно от огромните провали, които нанася предозирането с йода, е върху храносмилателния тракт, защото разранява лигавицата. Това води до разнообразни недоволства, само че и също се отваря врата за развиването на инфекции. 

При тежка интоксикация е допустима появяването на гуша, издатина на очите, възпаление на вътрешните органи, поява на астматични пристъпи, както и да се стигне до шоково положение.Както се вижда, има в действителност огромен набор от признаци, сигнализиращи за струпване на йода в организма в огромни количества. Ето за какво е доста значимо да им се обърне внимание в точния момент, с цел да се поправя държанието.

А още по-добре е да попитаме този, който схваща по какъв начин, по кое време и при какви условия да го одобряваме. Но, както се споделя в една друга латинска поговорка: „ Oualis ratio, tales et actiones sunt - Какъвто разсъдъкът, такива и постъпките “!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР