Преди човечеството да има време да се зарадва на края

...
Преди човечеството да има време да се зарадва на края
Коментари Харесай

Човечеството е заплашено от нова смъртоносна пандемия

Преди човечеството да има време да се зарадва на края на пандемията от COVID-19, Световната здравна организация (СЗО) предизвести за нова заплаха. Надвисва нова опасност: тресчица от Денга. Половината планета е в риск, написа Агенция „ Ройтерс ”, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Тази година броят на случаите на тресчица от Денга може да доближи съвсем рекордно равнище. Това частично се дължи на световното стопляне. Насърчава комарите да популяризират заболявания. Около половината от международното население в този момент е изложено на риск “, споделя доктор Раман Велайудхан, експерт в Отдела за подценявани тропически заболявания на СЗО.

Според него, тази година броят на инфектираните може да се усили с още 4 милиона, като най-уязвими са Боливия, Парагвай, Перу и Аржентина.

И по този начин, Аржентина е изправена пред една от най-големите епидемии от Денга през последните години, стерилизира комарите с радиация, която трансформира тяхното ДНК, преди да ги пусне в дивата природа. Но няма мечтани резултати - към момента има доста комари.

От началото на 2023 година за първи път в историята на наблюденията болестта е записано в столицата на Судан Хартуми, а през юни беше регистриран скок на заболеваемостта в Европа. Също в средата на юни, заради треската от Денга, беше оповестено изключително състояние в множеството райони на Перу.

Трябва да се означи, че при температура от +45 градуса комарите умират. Откакто това лято освен Африка, Азия и Латинска Америка, само че и Европейският континент страдат от пъклен жеги, комарите отиват на север към по-удобни за тях температури. И това, споделят от СЗО, също е нов риск за хората.

Преди четири години СЗО класира треската Денга като една от десетте закани за човешкото здраве. Заболяването се предизвиква от вируса на денга (DENV). Човек с тресчица от Денга е източник на зараза за 4-5 дни (максимум 12 дни).

Класическата тресчица Денга не убива индивида, макар че е доста тежка. Телесната температура се покачва до 40-41 градуса и продължава 7-10 дни, мъчно се намалява даже със мощни медикаменти. Но хеморагичната и шокова форма на болестта постоянно води до гибел заради отичане на мозъка или белите дробове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР