Преди броени дни руски военни части разрушиха окончателно пещерната болница

...
Преди броени дни руски военни части разрушиха окончателно пещерната болница
Коментари Харесай

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Преди броени дни съветски военни елементи унищожиха дефинитивно пещерната болница в сирийския град Хама. Но тя надалеч не е единственото атакувано здравно заведение, написа Дойче веле. Досега в Сирия са осъществени над 400 набези над лечебни заведения.

" Пещерна болница Кафр Зита " трябваше да избавя човешки животи - такова беше предназначението на откритата през 2015 година клиника в едно северно предградие на град Хома, отдалечено от бойните дейности. Тази болница беше вкопана на 20 метра дълбочина в ската на планината, с цел да бъде предпазена от въздушни набези и да обезпечава надеждни медицински грижи на потърпевшите цивилни жители.

През последвалите години обаче болничното заведение беше подложена на многочислени, целенасочени въздушни офанзиви. В резултат и от тези набези от региона бяха прогонени антиправителствените бунтовници. Това сочи новият отчет на организацията " Сирийски списък ", основана в Берлин, която документира нарушаванията против човешките права в сирийската война. Дойче Веле разполага с отчета. Преди броени дни съветските войски дефинитивно унищожиха болничното заведение. Според съветските медии, задачата била да се предотврати нейното потребление от " терористи ". Режимът на Башар Асад и неговите съдружници употребяват събирателното " терористи " за всички бунтовници, без значение от тяхната идеологичеса мотивация.

Хуманитарни организации като " Сирийската мрежа за човешки права " считат, че болничното заведение е била разрушена, с цел да се заличат доказателствата за предходните въздушни удари против нея. В едно известие на организацията се споделя: " Руското държавно управление желае да скрие ужасяващите последствия и доказателствата за зверства и закононарушения, осъществени от съветските войски посредством бомбардировките над болничното заведение. "

Стотици набези против лечебни заведения

Пещерната болница в Кафр Зита надалеч не е единственото здравно заведение, против което са осъществявани набези по време на войната в Сирия, която продължава към този момент 10 години. Болниците на територията, следена от бунтовниците, са били атакувани общо над 400 пъти. До този извод стигат правозащитниците от " Сирийски списък ". В последния отчет на организацията се споделя, че над 90% от въздушните удари против лечебни заведения са били целенасочени, а не инцидентни. Според отчета, причинители в множеството случаи са съветски или сирийски военни подразделения, които са обстрелвали лечебните заведения с артилерия или от въздуха с касетъчни бомби.

" Нашият списък е значим, тъй като потвърждава, че нападенията против здравна инфраструктура в действителност са целенасочена тактика ", споделя пред Дойче Веле шефът на " Сирийски списък " Хади ал-Хатиб. Досега съветското Министерство на защитата и сирийското посолство в Берлин не са дали отговор на изпратената от Дойче Веле молба за позиция по въпроса. В предишното съветските и сирийските управляващи поредно са отхвърляли всевъзможни обвинявания за присъединяване в целенасочени набези против филантропични структури.

Либи Макавой, една от съавторките на новия отчет акцентира, че в своята работа " Сирийски списък " работи в благозвучие с условията на интернационалното право. Правозащитниците са събрали и доказателства за методите, употребявани при тези набези. Така да вземем за пример те документират коя болница е била ударена от ракета с точно далечно прицелване или пък кои клиники са били атакувани с два поредни снаряда. Двойните удари против лечебни заведения са осъществявани с друго времетраене сред първия и втория - от една минута до няколко часа. Такива двойни удари са регистрирани в цели 216 случая, т.е. при повече от половината офанзиви против лечебни заведения. Това е косвена улика за догатката, че офанзивите са били целенасочени. А съгласно интернационалното право това е военно закононарушение.

" Отново ще нападат здравни заведения "

Макавой се надява, че събраните материали ще бъдат обработени и оценени от адвокати и следователи, така че отговорните да бъдат подведени под отговорност.

Според наблюдаващите, сирийският режим ще се опита с съветска военна помощ да си върне провинция Идлиб в северната част на страната, която се счита за финален бастион на бунтовниците. Хади ал-Хатиб се притеснява, че в границите на тази интервенция сирийските и съветските войски ще вземат на прицел още лечебни заведения. Според него, с сходни дейности те се стараят да попречат на лекуването и възобновяване на ранени противникови бойци. " Каквото и да се случва в Идлиб, здравните заведения ще бъдат измежду първите военни цели ", споделя ал-Хатиб пред Дойче Веле. " И ние желаеме да го документираме - с вярата, че съответните доказателства може да попречват сходни дейности в бъдеще. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР