Преди броени дни пловдивският административен съд отмени санкцията, която жена

...
Преди броени дни пловдивският административен съд отмени санкцията, която жена
Коментари Харесай

Слагат наказателни скоби на десетки шофьори с инвалидни стикери в Пловдив

Преди броени дни пловдивският административен съд анулира глобата, която жена с инвалиден стикер е платила, с цел да й смъкват сложена скоба на автомобила, само че отхвърли да присъди желаното от нея обезщетение от 1500 лева за породени й неимуществени вреди от страна на община Пловдив.



Оказва се този случай не е изолиран и в последните месеци десетки водачи с инвалидни стикери са получили наказателни скоби в синята зона на града.

Въпреки инвалидния стикер, автомобилът на Богдана Попова е закопчан със скоба. Работя на 500 метра отсам и телкът ми е, че не мога да се движа на дълго разстояние пешком, споделя тя.

Потърпевшата заплаща 40 лева Не търси правата си в съда. Адвокат Кристиян Гьошев е безапелационен: „ Не, не следва да бъде глобена. И дамата е имала в 14-дневем период да оспорва тази мярка пред Административен съд –Пловдив. “

Преди месеци юрист Гьошев апелира слагането на скоба на кола с инвалиден стикер и за първи път съдът анулира административната мярка. Потърпевшата превозвала неработоспособен в автомобил с инвалиден стикер. Паркира отвън знака за инвалидно място, защото то било заето от различен автомобил.

Чувам дрънкане на вериги. Излизам и виждам, че са ми закопчали колата. Питам ги: Защо ми закопчавате колата, като виждате, че има инвалиден стикер?! Аз се разтреперих цялата, тъй като това е нещо неприемливо, споделя Лидия Ибушева-Гьошева.

Видно е, че община Пловдив не е осигурила задоволителен брой места по отношение на издадените от нея стикери на лица с увреждания, изяснява юрист Гьошев. Според него зачестилите случаи на слагане на скоби на коли с инвалидни стикери в синята зона се дължат на нормативна специфичност.

Причината за тези проблеми е един текст в наредбата на община Пловдив за прекъсване и паркиране. Този текст обаче опонира на Конвенцията за хора с увреждания, на актове с по-висока степен, отбелязва още юрист Кристиян Гьошев.

Юристът, който пази общинското дружество „ Паркиране и репатриране “ в съда, също счита, че местата за инвалиди в синята зона са незадоволителни.

Паркоместата, обслужващи хора с увреждания, би трябвало да бъдат увеличени, без значение дали дават отговор на нормативните условия на една разпоредба от 2021 година, само че наложително да бъдат лимитирани като време, регистрира юрист Йордан Дамбулев, правист на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ в града.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР