Преди броени дни, на 21 март, светът отбеляза Деня на

...
Преди броени дни, на 21 март, светът отбеляза Деня на
Коментари Харесай

Видите ли незаконна сеч - направете бързо това!

Преди броени дни, на 21 март, светът означи Деня на гората. Началото му е сложено през 1972 година, като датата е определена неслучайно, а точно в деня на пролетното равноденствие. Това се случва по самодейност на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие.
Само че мотивът да си напомним за гората този път не е по никакъв начин прелестен. Става въпрос за следващата сеч, осъществена у нас. Дали е законна, или не - оставяме на вас да прецените!

За нея научаваме от пост във фейсбук страницата на Gelato & Latte.

"Тъжно е, когато знаем какъв брой грижа и труд са нужни, с цел да посадим едно дръвче, да се грижим за него, а по-късно някой с лека ръка, единствено за момент да съсипе часове, дни или даже години усилена работа ", гласи известието.



"...нека не забравяме, че дърветата са О2, дърветата са живот и не би трябвало да бъдат изсечени за сметка на противозаконни ползи. Нека дружно съумеем да запазим горите си и да живеем в един по-чист свят ", приканват от екипа.

За опустошителните дейности вследствие на противозаконната сеч свидетелстват фотосите, оповестени под поста.

Още по-тъжното е, че казусът със заличаването на горската повърхност е освен у нас. Това е проблем от световен темперамент, който визира хората от всяко кътче на планетата.



Обезпокоителни са данните, посочени в Доклада за положението на горите през 2021 година Според тях към 10 млн. хектара гори изчезват от земята всяка година – без значение дали става въпрос за дъждовните гори в Южна Америка и Азия, или девствените букови гори в Румъния. В същия се показва, че от 1990 година са изчезнали 420 милиона хектара горска повърхност, откакто са трансформирани в различен вид площи.

Днес дървесните гори покриват към 9,4% от площта на Земята и 30% от площта на сушата, като в предишното са покривали даже до 50% от нея.

Всички знаем, че без горите животът е невъобразим. Те са една от главните екосистеми на планетата и централно местообитание за доста животни и растения по целия свят. Около 90% от цялото биоразнообразие на сушата е съсредоточено точно в горите. Там могат да се открият към 60 000 дървесни типа, се показва в отчета. Освен това 80% от всички типове земноводни, три четвърти от всички птици и 68% от всички бозайници са намирали своето местообитание там.



Днес тематиката за горите е по-важна и наболяла от всеки път, защото съгласно специалисти се чака международното население до 2030 година да нарасне до 8,5 милиарда

Незаконният дърводобив в България е сред 1/4 и 1/3 от размера на публично добитата дървесина, което образува горист бизнес за близо 150 милиона лв. годишно. Освен че ощетяват държавния бюджет, противозаконните сечи лишават дълготрайно цели региони от гора и от питейна вода. Всеки може да даде своя принос, с цел да промени това.

Ето къси указания за противопоставяне, които законът дава на всеки човек, който желае да помогне за запазване на горите:

Стъпка 1 - Потърсете табела, обозначаваща сечище. Усъмните ли се, че сечта, на която сте попаднали, е противозаконна, потърсете табелата, която я отбелязва. Тя осведоми за територията, в която се прави добивът на дървесина. Показва също собствеността на гората, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

Стъпка 2 - Сравнете интензивността на сечта. Съотношението на маркираните за сеч дървета по отношение на общия брой дървета в гората е значим знак за противозаконна сеч. В младата гора покритието на короните на дърветата не би трябвало да пада под 70%, като дърветата се отсичат отмерено.



Стъпка 3 - Проверете за контролна горска марка, сложена по регламентиран метод. Дърветата за сеч са маркирани най-често една година преди започване на дърводобива. Марката се слага на две места с забележим знак, обагрен друго от червен и зелен цвят (често, само че не наложително, цветът е син). Знакът е на височина 130 см на ствола на дървото и в основата на дървета( с диаметър над 18 см), с цел да остане забележима след изсичането му.

Марката, която е в основата на дървото, е шестоъгълен щемпел, показващ номера на контролната горска марка. Незаконно отсечените дървета най-често са маркирани с подправена марка или спрей, което ясно се разпознава по отношение на шестостенния отпечатък на законно отсечените дървета.

Стъпка 4 - Подайте сигнал! Ако има разминавания или подправена маркировка, подайте сигнал за евентуално нарушаване на телефон 112.





Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР