Преди близо две седмици новината за едно шокиращо нападение разтърси

...
Преди близо две седмици новината за едно шокиращо нападение разтърси
Коментари Харесай

Масовите стрелби – проблемът, с който САЩ не могат да се справят

Преди близо две седмици новината за едно шокиращо нахлуване раздруса Съединени американски щати.

18-годишен въоръжен младеж нахлу в начално учебно заведение в Ювалди, Тексас и лиши живота на 21 души, измежду които 19 деца. Това стана броени дни след различен сходен случай, при който последовател на расистките теории откри огън в супермаркет в Бъфало и умъртви 10 души. Тъжната истина е, че такива нещастия надалеч не са необичайност в Съединени американски щати. Статистиката е повече от стряскаща – от 2006 година насам всяка година в страната има приблизително по 30 всеобщи стрелби. Каква е повода за това?

"We never thought this would happen here. " Uvalde residents reckon with gun violence in their quiet town
— TIME (@TIME)
Екстремизъм и предпочитание за възмездие

За да разберем за какво се случват сходни нещастия, би трябвало да сме наясно с претекстовете на причинителите. На първо място става въпрос за прояви на екстремизъм. Видяхме това напълно неотдавна в Бъфало, Ню Йорк, където стрелецът бил покровител на теорията за така наречен „ бяло предимство “. Той смятал, че е задължен да нападне хора с друг цвят на кожата, копирайки офанзивите против джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, тъй като това било част от неговата ценностна система “, съобщи за Vesti.bg проф. Дейвид Картър от университета в Мичиган.

Втората група претекстове съставляват композиция сред душевен болести и обществени фактори. „ Именно това са аргументите за случилото се в Ювалде, Тексас. При сходни закононарушения става въпрос за необятен набор от условия, някои от които могат да се натрупват с години – като обществено отменяне и мечти за отмъщение. Те са свързани с прояви на принуждение, посредством които жертвите на тормоз си отмъщават за това, на което са били подложени “, акцентира проф. Картър.

The maker of the weapon used by the Uvalde school killer is among the merchants working with a fintech offering "buy now, pay later " loans to make buying firearms easier via
— Bloomberg (@business)
Липса на надзор

Съединени американски щати са единствената развита страна, в която сходни всеобщи стрелби се случват толкоз постоянно. Да се твърди, че единствените аргументи за това са свързани с неща като тормоз или душевен болести, е несериозно. Все отново сходни проблеми има по целия свят. Очевидно е, че има някакъв фактор, който е неповторим за Съединени американски щати. Кой е той? Лесният достъп до оръжия “, означи за Vesti.bg проф. Мария Черни-Бузео от университета в Ню Хейвън. Тя е създател на редица проучвания, отдадени на престъпността и деянията на принуждение в Съединени американски щати.

Нека ви дам няколко образеца: в случай че човек от Тексас желае да си купи пушка AR-15, той се нуждае само от годен документ за идентичност, с който да потвърди, че е навършил 18 години. Ако, обаче, същият този човек желае да си купи кученце, той ще би трябвало да покрие редица условия и да показа доста повече документи. Подобна е обстановката и с шофьорските книжки – с цел да получи такава, всеки американец би трябвало да премине през образование и изпит, само че когато става въпрос за оръжия, сходни условия няма. Това е просто неуместно “, прибавя проф. Черни-Бузео.

Съгласно Втората корекция на Конституцията на Съединени американски щати, всеки американски жител има правото да си купи и да има огнестрелно оръжие. „ Няма по какъв начин да се отхвърли, че лесният достъп до сходни оръжия способства за огромния брой случаи на всеобщи убийства, без значение какъв е претекстът за тях. Темата е доста деликатна и е един от най-сериозните проблеми, пред които e изправено американското общество “, акцентира проф. Картър. Според него, част от жителите на страната желаят Втората корекция да бъде анулирана изцяло, до момента в който други са изрично срещу каквото и да било стягане на контрола върху оръжията.

Facing backlash, Republican congressman quits race after supporting U.S. gun control
— Reuters (@Reuters)
Влиятелното оръжейно лоби

Най-голямата част от американците са по средата – те поддържат правото на владеене на огнестрелни оръжия, само че нямат нищо срещу налагането на по-стриктни правила. Проблемът е, че оръжейното лоби е извънредно авторитетно. Много политици не желаят да се изправят против него и да поддържат стягането на контрола върху оръжията, защото се опасяват, че ще изгубят своите постове. Въпреки това, не трябва да забравяме, че даже и налагането на минимални ограничавания би довело до спад освен на всеобщите стрелби, само че и на случаите на набези с огнестрелни оръжия като цяло “, счита проф. Картър.

Влиянието на оръжейното лоби в Съединени американски щати безспорно е огромно. Пример в това отношение е Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, известна с абревиатурата NRA. Тя е основана през далечната 1871 година от двама ветерани от Гражданската война в Съединени американски щати като организация, която „ разпространява и предизвиква стрелбата с пушка на научна основа “. Преди повече от половин век асоциацията основава личен Комитет за политически дейности, посредством който стартира да насочва парични средства към представителите на Конгреса.

През 2020 година NRA е похарчила общо към 250 млн. $. По публични данни, към 3 млн. $ всяка година отиват за оказване на въздействие върху политиката в региона на оръжията. Това, обаче, са единствено записаните вноски към законодателите. Чрез Комитета за политически дейности се изразходват обилни суми, които е мъчно да бъдат проследени.

Families of the victims in Uvalde will certainly push back against the anti-gun-control arguments of the NRA and the politicians it funds
— The Economist (@TheEconomist)
Политически проблем

Далеч не всички споделят мнението, че неналичието на прецизен надзор върху оръжията е главната причина за всеобщите стрелби в Съединени американски щати. Сред тях е проф. Гари Клек от университета във Флорида. Ето какво съобщи той за Vesti.bg: „ Трябва да спрем да се фокусираме върху оръжията и да съсредоточим вниманието си върху хората. Необходимо е всеки един човек, който страда от душевен проблеми, да получава съответна помощ. И още нещо – множеството причинители на сходни закононарушения желаят да станат известни, въпреки и след гибелта си. Според мен, медиите би трябвало да се замислят дали е вярно да разкриват имената и да демонстрират фотоси на тези нарушители “.

Проф. Клек също по този начин счита, че доста гласоподаватели в Съединени американски щати, които се интересуват от въпроса за огнестрелните оръжия, са твърдо срещу по-строгия надзор. „ Те просто не имат вяра, че сходни ограничения биха били ефикасни. Други пък се тормозят, че в случай че такива ограничавания бъдат наложени, редица хора ще бъдат принудени да предадат законно притежаваните от тях оръжия на управляващите. В резултат, те няма да могат да се защитят при положение, че бъдат нападнати от нарушители “.

Ten years after Sandy Hook, Senator Chris Murphy of Connecticut is pushing for new gun laws after a school massacre in Uvalde. Will this time be different?
— The Washington Post (@washingtonpost)
Проф. Черни-Бузео на собствен ред отбелязва, че тематиката за огнестрелните оръжия е тясно обвързвана с американската политическа система. „ Основната причина, заради която редица законопроекти за по-стриктен надзор върху оръжията по този начин и не могат да бъдат признати, е, че биват блокирани от Сената, откакто са били утвърдени от Камарата на представителите. Проблемът е чисто политически. Камарата на представителите пази ползите на хората в доста по-голяма степен, в сравнение с Сената, защото в нея всеки щат е показан съразмерно на популацията си.

В Сената, обаче, има по двама представители на всеки щат. Защо това е проблем? Защото не е заслужено големи щати като Ню Йорк (с население от съвсем 20 млн. души) и Калифорния (с население от съвсем 40 млн. души) да имат същия брой представители като Уайоминг (там живеят по-малко от 600 000 души) и Северна Дакота (населението му е под 800 000 души). Трябва да се означи, че множеството хора в тези дребни щати са твърди поддръжници на Втората корекция, а също така и членуват в NRA. Ясно е, че те постоянно гласоподават за тези претенденти, които споделят техните възгледи. В резултат, поради разделянето сред републиканци (повечето от които са срещу всевъзможни промени, свързани с Втората поправка) и демократи (те на собствен ред поддържат тези реформи) в Сената, шансът да бъде признат какъвто и да е закон, обвързван с контрола върху огнестрелните оръжия, е съвсем нулев “, заключава проф. Черни-Бузео.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР