Преди 45 години, в далечния 18 декември 1978 година, в

...
Преди 45 години, в далечния 18 декември 1978 година, в
Коментари Харесай

Реформи и отваряне в Китай: Какво беше постигнато?

Преди 45 години, в далечния 18 декември 1978 година, в китайската столица Пекин е открит третият пленум на XI конгрес на Китайската комунистическа партия. Защо тази дата е толкоз основна? Именно, тъй като тогава Китай афишира началото на политиката на отваряне към света и промени. Тогава стартира основаването на " социализма с китайски характерности ". Чрез тази умела политика, инициирана от Дън Сяопин и управлението на Комунистическата партия, Китай потегля по пътя към това да се трансформира в 21-и век в най-значимата стопанска система в света и главен сътрудник на всички страни в Евразия и Африка.

Реформите и отварянето демонстрират, че Китайската комунистическа партия може да бъде гъвкава и адаптивна в преследването на главната цел, а точно създаване на заслужено и проспериращо общество. И защото моделът на свръх-централизация и обмисляне се изхабява в прочут смисъл, ККП подхваща курса към отваряне.

Китай съумява да се интегрира в международната икономическа, комерсиална и политическа система, само че за разлика от доста други страни, прави това не като външна страна и колония на западните така наречен " демокрации ", а като независима мощ, която третира другите равноправно и чака същото към себе си. Впрочем, обратно на изказванията на някои не толкоз начетени хора, това не е оттегляне от социализма и социалистическия икономически модел, тъй като даже Владимир Ленин през 20-те години на ХХ век почва така наречен курс на НЕП ( " Новата икономическа политика " ), който допуска известно отваряне, толериране на някакви пазарни връзки и частна благосъстоятелност, за да се тушират вредите и проблемите от гражданската война в Русия.

И в случай че индивидът, който сътвори първата социалистическа страна в света - Ленин, може да стартира " отваряне " и даже да вкара пазарен детайл в стопанската система, то никой не може да упрекна Дън Сяопин, че е отстъпил от изконните концепции и идеали на социализма и комунизма. А и обстоятелствата са красноречиви. За 45 години промени и отваряне, Китай реализира най-изумителната в човешката история промяна, вследствие на която в този момент е втора стопанска система по номинално Брутният вътрешен продукт, първа по Брутният вътрешен продукт (ППП) и максимален международен производител, индустриална, инфраструктурна, комерсиална, а скоро и научно-техническа мощ.

За тези 45 години промени, делът на китайската стопанска система нараства от 1,8 % от международната през 1978 година, до 15 % през 2017 и 18,5 % през 2022 година. По-важното обаче, за тези 45 години Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Китай се е нараснало от едвам 155 $ на над 12,500 $ към днешна дата. Това е нарастване от цели 80 пъти и то за подобен къс период!

Китай през днешния ден е страна със междинни приходи и доста добре развита здравна система, както показва Ковид рецесията, сполучлива просвета (както демонстрира фактът, че качествената научна продукция в страната в чисто количествен размер на разработки и публикации, е с 60 % повече, в сравнение с при САЩ).

Едно от най-важните достижения е, че за тези 45 години Китай извежда 800 милиона души от безспорната беднотия, което е най-голямото елиминиране на бедността в човешката история. А що се отнася до бизнеса, в случай че следим класацията на списание Fortune за 500-те най-крупни компании в света, то през 2020 година, да вземем за пример, Китай е пръв с цели 124 компании в листата, до момента в който Съединени американски щати имат 121.

Днес реформираният Китай, който се развива в границите на социализма с китайско лице е страната с максимален пазар за електронна търговия, най-голяма индустриална мощ, максимален производител на съвсем всички битови и освен артикули. От релативно бедна селска страна, през днешния ден за 45 години промени Китай е страна с над 1 милиард интернет консуматори. Неграмотността и бедността, присъщи за селските региони, през днешния ден са в действителност отстранени.

И точно тази страна, която преди половин век се е занимавала към момента главно със земеделие, през днешния ден има най-вече патенти в региона на изкуствения разсъдък (AI) и има магистрална мрежа от над 80,000 благи (160 хиляди км). Днес тази страна, която преди 45 години към момента е била бедна и е имала проблем с грамотността измежду селското население, въпреки че при Мао Дзъдун се поставят съществени старания за изкореняването на неграмотността, има над 200 милиона възпитаници, които водят във всички интернационалните ранглисти за образователни и научни триумфи. Същата тази страна, Китай, през днешния ден има над 10 хиляди стартъп компании единствено в Чжунгуанцун (например).

Добър индикатор е фактът, че от страна, която в доста връзки към момента живее в Средните епохи до 1949 година, през днешния ден Китай е страна, в която единствено за 2019 година е имало 49,498 предпазени научни дисертации (при 33,759 за САЩ). Очаква се през 2025 година единствено в STEM (наука, технологии, обучение и математика от англ.) посоки, Китай да има до 77 хиляди предпазени дисертации годишно. При това, прогнозата не е китайска, а на американското сп. Форбс.

Отвореният към света Китай под управлението на Си Дзинпин и Комунистическата партия стартира самодейността " Един път, Един пояс ", която в действителност свърза Азия, Близкия изток, Европа, Русия, Африка и Тихия океан, създавайки най-голямата търговско-икономическа и инфраструктурна мрежа, която в миналото е съществувала в човешката история. Инвестирани са колосални суми от Китай в десетки разнообразни страни за градежа на пътища, пристанища, железопътни линии, телекомуникации, енергетика, жилищни здания и какво ли още не.

Политиката на промени и отваряне на Китай към света докара освен до превръщането на страната в най-важната международна стопанска система, само че и спомогна за цялостното развиване на обществата в Азия, Африка, Европа, Тихия океан и даже Америките. Времето е посочило, че тази политика, без да променя на генералната цел, която имат от идеологическа позиция китайските комунисти, реализира резултати, каквито не са били виждани до момента в човешката история от нито една страна.

Прозорливият ход на Дън Сяопин трансформира човешката история, а това, което се случва в последните години, откогато ръководи Си Дзинпин, в още по-голяма степен забърза хода на историята към един по-справедлив, отворен и уравновесен свят, където човечеството има споделена орис, а политиката от Студената война ще остане в предишното!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР