Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за

...
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за
Коментари Харесай

Какво се промени за жените и момичетата през последните 25 години

Преди 25 години водачите от целия свят поеха уговорката за даване на повече права и власт на дамите и девойките и за полагане на повече старания за унищожаване на половата дискриминация. Това стана на знакова среща в Пекин.

По мотив Международния ден на дамата Фондация Томсън Ройтерс показва информация за това какво е реализирано за тези 25 години, предава Българска телеграфна агенция. От опция за повече девойки да вървят на учебно заведение до понижаване на смъртността по време на раждане - усъвършенствания за дамите има. Но равнопоставеността си остава към момента непостигната, като милиони девойки и дами по света живеят в условия на дискриминация, беднотия и принуждение, се напомня в справката.

Промени за дамите и девойките през последните 25 години:

- 25 % от местата в националните парламенти са заети от дами, което е над двойно повече спрямо 11-те % през 1995 година

- в последното десетилетие 131 страни са въвели законови промени в поддръжка на равнопоставеността на половете.

- броят на девойките, непосещаващи начално учебно заведение, е намалял от 65 милиона на 32 милиона.

- две трети от девойките в гимназиална възраст посещават учебно заведение спрямо половината отпреди 25 години, макар че не всички приключват.

- 90 % от девойките на възраст 15-24 години са грамотни, което е с 80 % повече.

- броят на смъртните случай по време на бременност и раждане е намалял с 38 % на 100 000 раждания сред 2000 и 2017 година

- към 50 страни по света либерализирали законите си за аборта в последните 25 години. 18 от тези страни са отменили възбраната на абортите.

- детските бракове засягат единствено едно на пет девойки, което е по-малко спрямо 1995 година, когато бяха наранени едно на четири девойки.

- 34 % от девойките сред 15 и 19 години са минали през женско обрязване в 31 страни, за които получава данни Организация на обединените нации, което е по-малко спрямо 47-те % отпреди 25 години.

- ражданията от тийнейджърки са намалели от 60 на 44 раждания на 1000 девойки.

- девойките, родени през днешния ден, живеят приблизително с близо осем години повече спрямо тези, родени през 1995 година, като междинната дълготрайност на живот е 75,2 години).

Факти за неравнопоставеността на дамите през днешния ден:

- мъжете заемат 75 % от местата в парламентите по света и 73 % от мениджърските позиции по света.

- дамите приблизително правят три пъти повече неплатени грижи и домакинска работа от мъжете, което лимитира достъпа им до други благоприятни условия за реализация.

- дамите получава с 16 % по-ниско възнаграждение от мъжете, като в някои страни това доближава даже 35 %.

- в световен проект 62 % от дамите на възраст 25- 54 години са част от работната мощ спрямо 93 % от мъжете, което значително не се е трансформирало от 1995 година насам.

- близо една на пет дами е била жертва на принуждение от страна на интимния си сътрудник предходната година.

- минимум 60 % от страните по света не престават да дискриминират дъщерите, що се касае до техните права за заместничество на земя и на друго имущество.

- близо едно на четири девойки на възраст 15-19 години не работят, нито учат съпоставимо с едно на 10 момчета на същата възраст.

- всяка година 12 милиона девойки са омъжени още в детските си години и 4 милиона са изложени на риск от женско обрязване

- 970 000 тийнейджърки живеят с вируса на СПИН съпоставимо с 740 000 през 1995 година Сред младежите три от четири нови инфекции с вируса на СПИН са при девойки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР