Преди 20 години управлението на Русия бе поето от неизвестния

...
Преди 20 години управлението на Русия бе поето от неизвестния
Коментари Харесай

Владимир Путин реди многополюсна епоха

Преди 20 години ръководството на Русия бе поето от незнайния до тогава министър председател Владимир Путин. Никой в онази грохнала страна не е допускал, че за нея настава нова ера и Русия ще стане друга страна.

Русия берeшe душа в интензивното на историята, когато той поема ръководството й. Чеченският фракционизъм в комбина с световния ислямски радикализъм възнамеряваха ислямска страна в Кавказ и застрашаваха териториалната целокупност на Русия. Бомбените атентати в жилищни блокове в Буйнакск, Москва и Волгодонск лишиха живота на над 300 души и оставиха ранени и осакатени над 1700 души. Пръкналите се млади олигарси грабеха страната, както си желаеха, а разпасалите се губернатори използваха бардака, с цел да станат модерни феодали. Промишлеността и машиностроенето бяха спрели, крах цареше в армията и военната промишленост, народът не можеше да свързва двата края и изнемогваше.

Прогнозата за Русия от 2000 година на Националния съвет по разузнаване на Съединени американски щати е звучала като некролог. През 2015 година популацията й щяло да падне до 130-135 млн. поради " алкохолизъм, сърдечни болести, опиати и утежняване на опазването на здравето ". Пак през 2015 година Русия щяла да има обширни радиационни територии, тъй като нямало да може да обслужва личните АЕЦ-ве и друга инфраструктура. На интернационалната сцена й се предсказвали геополитическа импотентност - ветото в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации щял да остане единственият й инструмент за въздействие в международните каузи.

Изрязването на ислямисткия израстък в Чечня

В Чечня и въобще в Кавказ Путин избави Русия от разпад освен с бойно антитерористично изкуство (операцията за освобождението на Грозни), само че и с държавническа еластичност и предвидливост. Активната фаза на втората чеченска война завърши още напролет на 2000 година, само че по-късно войната продължи като антитерористична акция и завърши чак през 2009 година Путин извърши обещанието си да гони до дупка терористичните главатари и при спецоперации поредно бяха премахнати саудитският радикал Хатаб и чеченските му съучастници Басаев и Масхадов. Путин обаче избави страната от разпад, тъй като компромисно се съюзи с локални авторитетни родове и престижи, които в първата чеченска война водиха война против Москва. Но след това те се дистанцираха от зверското лице на ислямизиращия се чеченски фракционизъм и точно тогава си стиснаха ръцете с Кремъл. Сред тях бе е родът на Кадирови, чийто представител Рамзан пое републиката след гибелта на татко му Ахмат при бомбен атентат през 2004 година и я ръководи до през днешния ден.

През 2002 година и 2004 година Русия претърпя своя 11 септември - заложническите драми на чеченските терористи в столичния спектакъл на улица " Дубровка " (129 загинали) и в учебното заведение на осетинския град Беслан (терористите избиват 344 души, от които 186 деца). По-късно Путин ще признае, че двете събития са му станали персонална болежка за цялостен живот.

Има една фотография, на която той е уловен след края на драмата на " Дубровка " - стои на крайници, само че е закрил лицето си с ръце, като че ли желае да прогони от съзнанието си болката и ужаса на изживяното. Но и предусеща, че това няма по какъв начин да стане.

Въпреки обаче античеченските страсти в съветското общество, Путин отхвърли " ръчно ръководство " на републиката (чрез генерал-губернатор или военно положение) и я върна на чеченците. Те организираха референдум и минаха към гражданско ръководство. Изобщо в етническите републики на Кавказ Путин съблюдава локалните обичаи, не посегна да вземем за пример на статута им точно на етнически републики, с което също избави многонационалната си страна от разпад.

Затягането на държавните гайки

Той сложи олигарсите на мястото им, като издиктува разпоредбите на играта - няма да национализира печелившите им фабрики и компании, въпреки и нелегално добити по време на Елциновия бардак, само че да стоят отвън политиката и да стартират да си заплащат налозите. Не отстъпи от тази линия даже пред международния писък против осъждането на Михаил Ходорковски, който не одобри разпоредбите. Путин обаче накара олигарсите освен да си заплащат налозите, ами и да спонсорират някои райони или пък общонационални дела.

Успоредно с това той затягаше и гайките на страната, създавайки вертикала на властта. " Русия беше в положение на безпорядък и идването на Путин възвърне реда. Той откри властническо ръководство, учредено на правилото, че толкоз огромна страна се нуждае от концентрация ", тези днешни констатации на френската анализаторка Елен Карер д`Анкос в " Пари мач " никога не звучат неоправдателно. Гайките бяха затягани посредством въвеждането на президентските пълномощници в 86-те субекта на федерацията, от които 22 бяха етнически републики, посредством анулация на директния избор на губернаторите и одобряването им от районните законодателни събрания, посредством балансирането сред районните и федералните ползи или пък посредством подмладяването на губернаторите през това десетилетие. Затягането бе значимо, тъй като от нефтените републики Татарстан и Башкорстан също дебнеше сепаратистката опасност. Впрочем през 2012 година, когато гайките на властовата вертикала към този момент бяха задоволително затегнати, Путин върна директните избори на районните ръководители, което приказва за държавническата му еластичност, проявявана и при други случаи.

Като цяло административната промяна бетонираше Русия против опасността от разпад, която е тегнела над страната през първите два мандата на Путин. През април 2015 година в изявление за кино лентата " Президентът " той разкри, че преди време се оплакал на президента Джордж Буш-син, задето някои структури на Съединени американски щати подкрепяли ислямистите в Кавказ. Буш му отвърнал, че ще " им спука от пердах задника ", само че дни по-късно контраразузнавателната работа ФСБ получила следното писмо от сътрудниците й във Вашингтон: " Ние поддържахме и ще поддържаме връзки с всички опозиционни сили в Русия. Смятаме, че има право на това и ще го запазим за себе си отсега нататък ". Това е американският механизъм не за поддържането на демокрацията в Русия, а за намаляване и разпада на тази страна за заграбването на нейните благосъстояния. Това Путин го е схванал овреме и към този момент би трябвало да е ясно за какво е циментирал вертикалата на властта, за какво западни НПО-та медии или обособени лица бяха оповестени за задгранични сътрудници. Опозиционерът пък Алексей Навални да се сърди на Централно разузнавателно управление на САЩ и Америка, че са предиздвикали Путин не го оставя на мира. Демокрацията на Путин е управляема, не е хазартна, както се случи с Тръмп в Съединени американски щати, и не разрушава страната му.

Възраждането на стопанската система

Путин стартира този развой с редица основни промени през първия си мандат (2000-2004) - данъчна, банкова, поземлената, жилищно-комуналната, на трудовите връзки. Успоредно той впрегна властта за решаването на обществените проблеми, на което акцентира повече през втория си мандат (2004-2008). Вярно е, че международните цени на нефта и газа го облекчиха, само че е правилно също, че той не пилееше пари. Именно тогава по негова самодейност бяха основани Стабилизационният, Резервният и Фондът за национално богатство, с помощта на които Русия безболезнено изкара международната рецесия. Шефът на Сметната палата Алексей Кудрин, който е " мозъкът " на съветските либерали и не икономисва рецензии към Путин, призна неотдавна пред РИА " Новости ", че волята на Путин и тези фондове, " изиграха своята решаваща роля в рецесията през 2008-2009 година за спасяването на стопанската система, за обществените разноски. При нас заплатите не падаха, а пенсиите даже се увеличаваха двойно през този интервал, в онази рецесия ". Ето ви и втората избавителна роля на Путин.

По това време американската активистка Шарън Тенисън е управлявала сполучливо съветска неправителствена организация за стимулиране на предприемчивостта. Това тя е правила още при Михаил Горбачов, след това и при Елцин, а поради активността си е пътувала из цяла Русия и даже се е срещала със самия Путин, когато той е работил в кметството на Санкт Петербург. Ето какво описа тя през 2018 година в разбор за изданието " Consortiumnews.com ", финансирано напълно от дарения на читателите: " Данъците понижиха, намали се инфлацията, а законите последователно влизаха в действие. Модернизираха се учебни заведения и лечебни заведения, в селското стопанство се виждаха признаци на усъвършенствания, а магазините предоставяха огромно многообразие от хранителни артикули. Засилени бяха ограниченията за надзор върху алкохола, неразрешено бе пушенето вътре в постройките, усили се продължителността на живота. Из цялата страна се строяха нови автомагистрали, железопътни линии и модерни влакове се показваха даже в труднодостъпните региони, банковият бранш ставаше все по-стабилен. Русия започваше да наподобява като една прилична и естествена страна. Освен в Санкт Петербург и Москва, през септември 2013 година аз бях на Урал - в Екатеринбург, Челябинск и Перм. Пътувахме с коли и влакове, полята и горите изглеждаха екосъобразни, в дребните градове се строеше доста. Отдалечените от Москва съветски градове са опасани от дву- или триетажни къщи ".

Признание Путин получи не от кого да е, а от върлата му противничка Хилари Клинтън: " Той беше порядъчен и стегнат...внушаваше на руснаците вяра и убеденост, които още не бяха се оправили от внезапните политически промени и тежките стопански неволи. "

Путин спря бягството на капитала (в размер на десетки милиарди долари), вложенията скочиха със 125%, а рублата стана свободно конвертируема валута. Преди въведените през 2014 година наказания поради украинската рецесия Русия бе достигнала петорката на най-развитите стопански системи. През 2017 година страната изплати задълженията на Съюз на съветските социалистически републики, които в края на 90-те години надхвърляха Брутният вътрешен продукт на страната, а парите за кредиторите отидоха за социално-икономически планове в страната.

От 2006 година стартираха серия от националните планове в областта на опазването на здравето, образованието и жилищата, демографията. Сред обществените придобивки са появяването на медицински центрове в районите (докато у нас такива центрове се закриваха), блян за равнене на условия сред центровете и районите.

На последната си " Пряка линия " Путин огласи нови данни за триумфите на страната - нови реактори за АЕЦ, предприятия, мощности, летища, писти, жп гари, нови автомагистрали, мостове, метростанции.

Отделно съгласно известията във Фонда за национална богатство са насъбрани над 8 трилиона рубли (115,4 милиарда евро), които от тази година ще се влагат в действителната стопанска система. Така ще се преодолее изоставането по реализирането на някои от националните планове, в това число и по повдигане на приходите на популацията.

Но има и още нещо, което към този момент прави Путинова Русия световна икономическа страна. Дълго време единствените износни пера на постсъветска Русия в действителност оставаха руски - оръжия, петрол и газ. На среща през 2009 година в Държавната дума с авторитетен тогавашен народен представител го попитах по кое време най-сетне страната ще създаде своя постсъветски цивилен артикул, който да се наложи на международния пазар. Е, Русия към този момент създава такива артикули. След като Съюз на съветските социалистически републики единствено е внасял зърно, последните три години Русия стана международен първенец по експорт на пшеница. Дори приходите от него надминаха приходите от износа на оръжия. През 2019 година тя е произвела 120 млн. тона зърно и се чака от тях, както и от животновъдната продукция, да прибере $24 милиарда.

Другата световна стока станаха нуклеарните реактори, които съветски експерти строят по целия свят.

Глобални обаче станаха и съветските държавни облигации, съгласно известията калифорнийският пенсионен фонд за държавните чиновници ще влага пари в тях.

Глобална стана и ролята на Русия на международния нефтен пазар, откакто тя координира нефтените цени дружно с ОПЕК.

Пак при Путин междинната дълготрайност на живота повишена от 65,3 на 72 години и популацията на страната стана 145 милиона. По данни пък на Световната здравна организация (СЗО) потреблението на алкохол в страната за 2003-2016 година е намаляло с 43 на 100. Така че Путин разпиля на пух и прахуляк прогноза на Съединени американски щати.

Хегемонизмът на Вашингтон опонира на демокрацията

Геополитиката е онази сфера, в която най-ярко се откроява епохалната роля на Путин. Известно е, че в началото той е вярвал във опцията за партниране със Съединени американски щати. Но на Мюнхенската конференция по сигурността през от 2007 година той афишира, че тегли кръст на това си разбиране - Русия няма да бъде васал на Съединени американски щати, ще води самостоятелна политика, а еднополюсният модел на Съединени американски щати освен е недопустим и неосъществим в актуалния свят, само че и няма нищо общо с демокрацията. В баварската столица Путин настъпи Вашингтон по хегемонизма и му разгласи съревнование. Сближаването с Китай, активизирането на БРИКС, пробивите в газовата дипломация, намесата в сирийския спор и разбиването на терористичната формация " Ислямска страна ", спечелването на нови сътрудници в Близкия изток и разширението на въздействието там, възобновеното историческо завещание в Крим, партнирането с натовска Турция, която към този момент купува съветски газ и съвременни ракети, активизирането в Африка са все точките от маршрута на многополюсния ред.

И най-важното - Русия сътвори нови оръжия, с които за пръв в историята на оръжейната конкуренция сложиха Съединени американски щати в догонващо състояние. И по този начин заби най-дебелия пирон в ковчега на еднополюсния свят. На Запада и до момента не могат да проумеят по какъв начин тази страна с по-слаба стопанска система от американската и с 10-пъти по-малки военни разноски изпревари Америка. В този смисъл значително политици и анализатори и политици признават майсторството на Путин да побеждава с по-слаби карти.

Между другото Путин и политиката му печелят благосклонности на публичното мнение на Запада - в това отношение Зимната Олимпиада в Сочи през 2014-а, Световното по футбол през 2018 година сякаш имаха най-голямата заслуга. Ето да вземем за пример какво писа френският в. " Монд ", който другояче е в челните редици на медийната война против Путин: " С Русия бяха свързани доста разнообразни стандарти, само че по-голямата част от тях бе разрушена, откакто всички видяха безупречната организация и празника, които Русия подари на целия свят ".

Сега, във връзка 20-годишнината от ръководството на Путин, американската организация " Блумбърг " призна, че с него Русия възвърне забележителна част от въздействието, което загуби измежду разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Това обаче още не е най-високата отметка в оценките за съветския президент. След като извади Русия от интензивното на историята, той я трансформира в международна мощ на геополитическия тепих. Кремъл в немалка степен промени палитрата на геополитиката и я тласна към многополюсност. Дейността на Путин спомага за оттласкване от остарялата интернационална система и основаването на нов международен баланс, разяснява за РИА " Новости " някогашният египетски външен министър и някогашен началник та Арабската лига Амр Муса. В момента той ръководи колегията на мъдреците на Африканския съюз. Кремъл в немалка степен промени палитрата на геополитиката и я тласна към многополюсност. С откритото си опълчване на Съединени американски щати Путин се трансформира във водещия индивидуален фактор на обективния развой от едно- към многополюсен свят. Той програмира една нова геополитика.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР