Преди 145 години увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му

...
Преди 145 години увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му
Коментари Харесай

Радев с разтърсващи думи в памет на Апостола на свободата

Преди 145 години увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е незнаен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. Това съобщи президентът Румен Радев, който произнесе слово пред паметника на Васил Левски в столицата, където бяха маркирани 145 години от гибелта на Апостола на свободата. " От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и къси писма. Но те костват повече от теория. Учат ни, че каузи трябват, а не думи. Дават ни религия, че времето нас обръща, само че и ние него обръщаме.

Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците одобряват тези въпроси с пренебрежение. Както други, в тези години вземаха Апостола за луда глава и идеалист. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година.
Идеалът на Левски за чиста и свята република е дълготрайна стратегия. Много време трябваше, с цел да стане България република. А какъв брой още ще би трябвало, с цел да стане тя „ чиста и свята “? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция. Битката за правдивост и правда е задача на всяко потомство ", уточни Радев.

" Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички жители, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е срам, а човек тежи съгласно делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола.
„ Нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че някой им я сервира в къщите на тепсия “, написа Левски. И още: „ Не си национален, в случай че знаеш националното зло и не го казваш “. Тези елементарни думи разказват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата. Но с цел да бъдем свободни, би трябвало да победим унинието и примирението вътре в нас. Преди век и половина един духовник от Карлово заложи живота си, с цел да изкупи свободата ни. Левски провокира цяла империя и завоюва облога си. Той пожертва живота си, само че завоюва за цялостен народ ", означи президентът.

" Неговият идеал не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани „ с нашите дружни старания “ да сбъднем идеала на Левски. Заради него, поради себе си и поради нашите деца.

Поклон пред паметта на Апостола на свободата! ", приключи президентът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР