Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни

...
Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни
Коментари Харесай

Румен Радев: Името на Гоце Делчев се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини

" Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни придвижване в Македония и Одринска Тракия вечно обезсмърти името си в стихията на революцията ". Това сподели в словото си президентът, който участва на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев във връзка годишнината от гибелта на революционера, съобщи Българска телеграфна агенция.

На церемонията участваха още служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година, служебният министър на районното развиване и благоустройството, заместник-министри, депутати, регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов, неврокопският митрополит Серафим, регионалният мюфтия Осман Кутрев, генералният консул на България в Солун Антон Марков, общественици и жители.

" Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев овреме пое по стъпките на Левски и на освободителната битка, на която остана правилен до дъно ", сподели Радев.

„ Неуморен уредник и утвърден лидер на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев въодушевяваше, направляваше и с персоналния си образец чертаеше пътя към освобождението и освен. С безпределната си религия и безрезервност към делото, той печелеше мозъците и сърцата на поробените, които единствено за броени години се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев бе къс, само че той разчупи тесногръдието на цяла една ера и се вля във безконечната универсална битка за правдивост, достолепие и пълноправие “, означи президентът.

По думите му името на Гоце Делчев се е трансформирало в знак на устрема към независимост, към човешки и цивилен правдини.

„ Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че само достойнството може да събира, да побратимява и да сплотява по дългия път към свободата. Затова той съумя да наложи своите хрумвания, своята религия, своя революционен жар и да реализира задачите си. Именно с неговия революционен порив, с жертвите, с всеотдайността през днешния ден имаме свободна България “, сподели президентът.

„ Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, дано не акцентира броя на портретите и паметниците, а има силите да следва идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую откри своето безкомпромисно място в публичния живот и в всекидневието на жителите на Балканите. И в случай че днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, за какво не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято независимост той пожертва живота си? Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, с цел да може неговите завещания да продължат да ни сплотяват. Защото идеалите разцъфват единствено тогава, когато се напояват с истината, когато над тях грее слънцето на достолепието на същинските човешки полезности, когато всеки човек може да живее живота си свободно и без значение “, сподели още.

Той благодари на жителите на град Гоце Делчев, че пазят до през днешния ден концепциите на своя патрон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР