Предаването сбъдна мечтата на майки на деца с аутизъм

...
Предаването  сбъдна мечтата на майки на деца с аутизъм
Коментари Харесай

„Бригада Нов дом“ помага за по-добро бъдеще на деца с аутизъм

Предаването " " сбъдна фантазията на майки на деца с аутизъм да ги видят в клас, като трансформира три елементарни класни стаи в новаторско пространство за децата със специфични потребности.

Майките се срещат с екипа на занаятчия Караджов и им споделят повече за техния обществен план. Едни от главните им терзания са, че малко хора откликват, тъй като при аутистичните деца процесът е всеки ден.

" Тук не приказваме за една интервенция и детето става, потегля, то е избавено към този момент. Тук приказваме за едно всекидневие ден след ден, година след година ", споделя Христина Бабалова, майка на дете с аутизъм и член на съдружие ''Аутизъм - Образование, Бъдеще и Възможности''.

Според терапевта Лилия Буровска защото децата с аутизъм още не са подготвени за интеграция в елементарен клас, това място ще им даде огромен късмет, след интензивна работа, да могат да се приобщят към типичните деца.

Ремонтът на " Бригада Нов дом " освен връща уюта в класните стаи, само че и оказва помощ в идеята за едно по-добро бъдеще.

Стаите стават доста уютни, а съгласно Даниела Каролева, която от 15 години се занимава с деца аутисти, в такава среда се работи доста по-добре: " Децата са по-спокойни, когато има ред, когато е по-чисто, по-подредено и малко се усещаме като вкъщи си. "

В една от залите, която е двигателната, занаятчия Караджов и екипът му слагат и спомагателни модули за развиване на психомоториката, което е извънредно значимо за децата. Те имат потребност и от специфична организация на пространството.

" Ако в тази зала типични деца могат да работят към 10-15, при нас в това пространство могат да работят две-три деца интензивно. Това, което " Бригада нов дом " направи е, че когато реши да ремонтира една зала бонус, тя в действителност даде късмет на още три деца да бъдат включени в плана. "

Децата се образоват по новаторска американска стратегия, която точно сдруженито на майките вкарва в България.

" След една година две от тях сега вършат фрази. Аз съм уверена, че това е в резултат на този метод ", разгорещено споделя Надежда.

Бригадата сбъдва и още една фантазия - да трансформира празна стая в спортна зала. Треньори и доброволци организират там кондиционни тренировки с децата и други спортни действия. Това оказва помощ на децата за тяхната централизация при катеренето на съгласуваност крайник, ръка, ляво, дясно, което е доста значимо за децата от аутистичния набор.

Апелът на Христина Бабалова към всички родителина деца с аутизъм е да се сплотяват, тъй като единствено с доброжелателност компликациите се трансформират в предизвикателство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР