Пред нас стои възможността да бъдем полезни за хората, като

...
Пред нас стои възможността да бъдем полезни за хората, като
Коментари Харесай

Вицепремиерът Караджов: България и РСМакедония имат политически консенсус за интензивен диалог

" Пред нас стои опцията да бъдем потребни за хората, като улесним пътуванията, свържем бизнесите и отговорим съответно на провокациите пред енергийните системи. Това са тематиките през днешния ден – превоз, енергетика и новата стратегия за трансгранично съдействие, по която финансирането е над 31 млн. евро. Сумата е двойно повече по отношение на предходния програмен интервал и считам, че сме длъжни да реализираме най-малко двойно повече резултати. "

С тези думи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов откри второто съвещание на работната група за съдействие сред Република България и Република Северна Македония в областите инфраструктура, превоз и съгласуваност. Съпредседател е министърът на превоза и известията на Северна Македония Благой Бочварски.

В работната група вземат участие министрите на превоза и известията Николай Събев и на енергетиката Александър Николов, министърът на локалното самоуправление Горан Милевски и държавният секретар в Министерството на стопанската система на Северна Македония Размена Цекич-Дурович.

" На 25 януари 2022 година поставихме началото на нов стадий в връзките ни. Дългоочакваното развиване на взаимните ни цели става допустимо посредством работата на четири тематични работни групи, едната от които е нашата. Натоварени сме с огромни упования да реализираме на практика резултати и това не е инцидентно. От една страна, тъй като за първи път имаме явен политически консенсус за доста по-интензивен разговор, а от друга – икономическите загуби от неосъществените планове към този момент основават проблеми и от двете страни на границата ", сподели още вицепремиерът Караджов.

Имаме всички предпоставки да покажем, че работната група е моторът, който ще употребява политическия подтик и ще задвижи двустранните ни връзки в вярната посока и с още по-висока скорост, съобщи още Гроздан Караджов.

Трябва да покажем, че работим за жителите ни, за по-силна стопанска система, по-развити пътища и решение на енергийните проблеми, които са общи за Европа, съобщи министърът на превоза и известията на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Имаме доста сериозен прогрес в региона на превоза и известията. Утре представители на двете държавни управления, вложители в туризма и туроператори ще летим до Скопие. Една от задачите на диалозите там е да се основат положителни туристически пакети, тъй че македонците и българите да пътуват бързо и елементарно, заяви министър Николай Събев.

Обсъждаме и плана на писмо на транспортните министри на България, Северна Македония и Албания за включване на част от Коридор номер 8 към европейския план Западни Балкани. Целта на нашите взаимни старания е финансирането на стоманения път да бъде обезпечено от Европейския съюз. Беше реализиран сериозен прогрес в региона на интернационалните автомобилни транспорти. Двете страни следват пътя на цялостна либерализация, работи се и за общ пазар, изясни министърът на превоза. Министър Събев разгласи, че има проект на основата на меморандума от 2019 година сред България и Северна Македония, с цел да могат жителите на двете страни да употребяват по-добър роуминг. Целта е да отпаднат икономическите граници и хората свободно да вземат решения, когато желаят да работят или да почиват в която и да е от двете прилежащи страни.

Пред България и Македония стоят доста благоприятни условия за прогрес в двустранните връзки за малко време и в същото време – доста сложни тематики, с оглед волатилността на енергийните цени, сподели министърът на енергетиката Александър Николов. Интеграцията на пазарите ще бъде показателна за това по какъв начин нашите съседи могат да отбележат бърз прогрес в идните договаряния за участие в Европейския съюз, добави министър Николов. Той посочи плановете от общ интерес, изключително в областта на декарбонизацията и силата от възобновими източници, като фактор за възстановяване на енергийната съгласуваност сред двете страни.

Днес разговаряхме за трансграничното съдействие, възстановяване на взаимната работа на общините и техните сдружения и активизиране на работата по създаване и откриване на новия граничен контролно-пропускателен пункт „ Клепало “, осведоми министър Горан Милевски. По концепция на министър Милевски следва до два месеца да се провежда среща сред общините от двете страни на границата, с цел да се разиска възстановяване на съдействието сред тях.

В рамките на взаимната стратегия за трансгранично съдействие са осъществени значими общи планове в региона на инфраструктурата, туризма, опазването на околната среда и поощряване на предприемачеството. В последните 8 години в пограничните региони са изпълнени 73 плана за над 18 млн. евро. Очаква се още през тази година да бъдат отворени първите ограничения по новата стратегия за интервала 2021 – 2027 година Направена е цялостна готовност за реализацията на новия граничен пункт „ Клепало “.

Преодоляхме проблемите и работим интензивно. Общините от двете страни на границата са удовлетворени от взаимната работа. Необходимо е да продължим с нови дейности, сподели министърът на локалното самоуправление Милевски. Трябва да покажем на жителите, че работим интензивно, да видят бърз резултат, изключително във връзка с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “, означи той.

По-рано денем специалистите в региона на районната политика разискаха работата на Фонд Флаг, към който бе проявен огромен интерес от представителите на Министерството на локалното самоуправление. Ще се търсят благоприятни условия Фондът да финансира планове и на общини в Северна Македония.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР