Пред журналисти Зарков каза, че следващия четвъртък е възможно ВСС

...
Пред журналисти Зарков каза, че следващия четвъртък е възможно ВСС
Коментари Харесай

В понеделник ВСС изслушва Сарафов, Тодоров и израелския експерт за отстраняването на Гешев

Пред публицисти Зарков сподели, че идващия четвъртък е допустимо Висш съдебен съвет да сплоти двете оферти за преустановяване на мандата на Гешев. По мотив подпечатания от него декрет за измененията в Наказателно-процесуален кодекс, Зарков съобщи, че всичко върви по безусловно естествената процедура. Законопроектът беше признат с огромно болшинство.

 

Най значимите текстове от него бяха признати, а още на следващия ден се чака измененията да бъдат обнародвани. При това състояние влизат в действие от вторник, добави той. 

 

Правосъдният министър е на мнение, че настояването на Гешев за пояснение на текст от Конституцията в Конституционен съд не стопира развиването на процедурата, както и в случай че основният прокурор нападна признатите промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт.

 

Това, че се нападна един закон, не стопира неговото осъществяване, сподели още Крум Зарков, представен от Българска телеграфна агенция. Министърът на правораздаването сподели, че основният прокурор има право да провежда отбраната си по този начин, както смята за добре. По мотив молбата за отсрочване на днешното съвещание, Зарков сподели, че тя е била несъстоятелна.  

 

По време на днешния пленум на Висш съдебен съвет стана ясно, че заместникът на Иван Гешев и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното разследване Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили инцидента с основния прокурор на 1 май, ще бъдат изслушани от Висш съдебен съвет. Това гласоподаваха единомислещо членовете на кадровия орган.

 

Изслушването ще е в границите на първото производство за предварително преустановяване на мандата на Гешев, направено по искане на шестима членове на Висш съдебен съвет. Гешев е направил претенции за доказателства по производството против него  - измежду тях да бъдат приложени заповеди за отпуск и командировка, медийни изявления, мнение на Федерация на ционистите у нас и други.

 

Висш съдебен съвет гласоподава да изслуша и израелския специалист, който бе на посещаване у нас на 1 май и бе заведен на мястото на случая.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР