Пред броени дни в Изпраел отново бе наложен общонационален локдаун.

...
Пред броени дни в Изпраел отново бе наложен общонационален локдаун.
Коментари Харесай

Втори локдаун в Израел: За нас започна следващият кръг на ада

Пред броени дни в Изпраел още веднъж бе натрапен общонационален локдаун. Мнозина в страната са разочаровани от решението на управляващите. " Ситуацията е неуместна. За нас стартира идващият кръг на пъкъла. " Репортаж на Таня Кремер.

Повечето израелци през днешния ден имат чувството за дежавю. През април те трябваше да честват Пасха при най-строга карантина. Преди броени дни - в навечерието на юдейската Нова година Рош а´Шана, още веднъж бе въведен локдаун. Той е в действие от 18 септември.

През пролетта управляващите съумяха да отбележат триумфи в битката с пандемията, само че след анулацията на рестриктивните мерки броят на заболелите още веднъж стартира да пораства. Ето, че в този момент още веднъж бяха затворени учебните заведения, детските градини, хотелите, комерсиалните центрове, зоните за отдих и плажовете. На жителите на страната е позволено да се отдалечават на повече от километър от домовете си единствено при изключителни случаи.

" Ситуацията е неуместна "

" Трябва да оставя 90-годишната си майка сама. Няма да я посетим за Нова година - тя ще остане с гледачката си, а ние ще си бъдем у дома ", оплаква се израелката Ял Тургеман. Тя е разочарована от това, че макар строгите ограничения, въведени напролет, в страната още веднъж е регистриран внезапен растеж в броя на новозаразените. " Не можеш да си сигурен в нищо. И нямам доверие, че в последна сметка вторият локдаун ще помогне ", споделя Тургеман.

Същото мнение показва и актрисата Анат Дример, която е останала без работа поради пандемията. " Ситуацията в страната е неуместна. Мнозина са възмутени и комплицирани. Властите нямаха тактика за изхода от първия локдаун, а в този момент за нас стартира идващият кръг на пъкъла. Не знам по кое време ще можем още веднъж да работим и дали някой ще се погрижи за нас ", споделя Дример.

Израел още не се е съвзел от дълбоката икономическа рецесия, провокирана от първия локдаун през март и април. През пролетта мнозина хвалеха министър-председателя Бенямин Нетаняху за това, че е съумял да спре разпространяването на ковид.

Но от този момент насам държавното управление постоянно е обект на рецензии - освен поради бързата анулация на рестриктивните мерки, само че и поради незадоволителната помощ, оказана на бизнеса и на жителите в битката против следствията от пандемията. Вече трети месец край резиденцията на Нетаняху в Йерусалим ежеседмично се провеждат протестни акции: стачкуващите упрекват премиера в некадърност да се оправи с рецесията и корупцията.

Опозицията остро разкритикува решението на държавното управление за въвеждането на нови ограничаващи ограничения, наричайки го " неточност и злополука ". Според водача на опозицията Яир Лапид, в този момент жителите биват осъдени поради неуспеха на управляващите. Кризата по този начин или другояче към този момент е подкопала мощно стопанската система на страната, акцентира опозиционерът.

Израел - една от страните с най-вече инфектирани

Израел бе първата страна, въвела втори общонационален локдаун. Деветмилионната страна е с един от най-високите индикатори на инфектирани в света (б.р. % инфектирани по отношение на население). На 15 септември бе регистриран връх на новозаразените за денонощие - 5523 души. Новото експлоадиране на пандемията визира изключително мощно кварталите, обитаеми с араби и ортодоксални евреи. В тях доста огромни фамилии живеят начесто, заради което е извънредно мъчно да се наблюдава веригата на болестта.

Макар равнището на смъртността в страната да остава релативно ниско, броят на постъпилите в болница пациенти, заболели от Ковид-19, пораства. Някои клиники към този момент изпращат пациенти в други медицински центрове, с цел да не се препълват. Като цяло обаче в лечебните заведения не се вижда дефицит тук-там за пациенти с ковид.

В медицинския център " Шамир " - една от най-големите израелски лечебни заведения, лекарите и медицинските сестри работят без спиране през цялото време на пандемията. " Ситуацията е сериозна. Всекидневно одобряваме от ден на ден пациенти. Отделението ни за заболели от ковид към този момент е цялостно - можем да приемем още единствено един пациент. След това ще ни се наложи да откриваме друго поделение и да търсим спомагателен медицински личен състав ", споделя лекарят Гал Пачис. Притеснява го широкоразпространеното разбиране, че коронавирусът не е толкоз рисков. " Това не е по този начин ", безапелационен е докторът.

Очаква се, че локдаунът в Израел ще продължи минимум три седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР