Пред БНР говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече

...
Пред БНР говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече
Коментари Харесай

Закъснели ли са линейките за катастрофата край Своге?

Пред БНР представителят на Спешната помощ Катя Сунгарска изрично отхвърли появилата се информация, че колите за спешна помощ са закъснели. По думите й първият екип е дошъл на мястото на злополуката на 30-ата минута:
" Първата е пристигнала навръх 30-ата минута. За последната към този момент не мога да кажа, нямам тази информация пред мен сега, само че отново споделям: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и по този начин нататък. Бяха мобилизирани колите за спешна помощ на Драгоман, на Костенец, и несъмнено, от София-град. Това са 15 коли за спешна помощ, което е голям запас за нашия потенциал, които бяха съсредоточени на място, работиха от самото начало. Нощната промяна също пое ".
В сектора, където през вчерашния ден стана автобусната злополука, е установено изхабяване на асфалта. Това сподели пред " Хоризонт " Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия:
" Това значи, че няма положително сцепление сред асфалта и гумите на колите. И при изсъхнал път, и при влажен път, колите сервират. 700 метра сектор, 2017-а има 7 произшествия с 6 ранени и един умрял. Ние сме подавали сигнали. РПУ-Своге е подавало сигнали, община Своге също е подала сигнал ".
Пътят София - Своге - Мездра, на който се случи вчерашната автобусна злополука, е злепоставен и рисков. Това са установили специалисти от Института за пътна сигурност в свое мнение, оповестено преди дни. В изявление за " Хоризонт " Богдан Милчев от Института изясни:
" Констатациите са, че този път, макар ремонта, не е измит. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има защитни уреди, които са развалени. Целият този път е злепоставен и рисков ".
Разследването на аргументите за злополуката ще продължи най-малко 3-4 месеца, предвижда пред БНР Георги Илиев - някогашен следовател от Националната следствена работа и изясни:
" В нашата страна, както вървят нещата, в 99 % от случаите при пътно-транспортните катастрофи виновността е на самите водачи. Много рядко се регистрира пътната конюнктура, атмосферните условия, положението на пътя и положението на моторното транспортно средство, което се ръководи. Всички тези неща би трябвало да бъдат точно тествани, тъй като ние имаме пътища, някъде автомагистрали, които се употребяват от доста хора, и на които не се обръща безусловно никакво внимание. "

В манастира " Рождество Богородично ", прочут и като " Седемте престола ", в понеделник ще бъде отслужена панахида за починалите в злополуката край Своге, които са се прибирали от посещаване в светата обител. С решение на държавното управление на следващия ден - 27 август е разгласен за ден на народен печал.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР