Преброяването на населението в Черна гора е специално събитие, което

...
Преброяването на населението в Черна гора е специално събитие, което
Коментари Харесай

Първи резултати от скандалното преброяване: Черна гора се връща към корените си

Преброяването на популацията в Черна гора е особено събитие, което всякога е съпроводено от огромен брой кавги, операции и обществени обвинявания. Въпреки опитите на поддръжниците на някогашния президент Мило Джуканович да попречат на провеждането на настоящото броене, резултатите въпреки всичко са обнадеждаващи.

Преброяването на Черна гора трябваше да се организира през 2021 година, само че заради политически различия сред управляващите и опозицията, както и митинги на националните малцинства, то беше отлагано няколко пъти. Преброяването през 2023 година също беше съвсем провалено. По-специално Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Мило Джуканович, който управляваше Черна гора съвсем 30 години, настоя за отсрочване или анулация на преброяването.

За да реализира тази цел, Движение за права и свободи даже съумя да притегли и Европейския парламент, който посъветва новото управление на страната - президента Яков Милатович и премиера Милойко Спаич - да отсрочат преброяването за 2024 година

Опитите за прекачване на преброяването обаче се провалиха, най-много с помощта на черногорските сърби, които интензивно се опълчиха на всякакво отсрочване.

В резултат на това след дълги договаряния беше допустимо преброяването да се отсрочи единствено с месец. Сърбите, които съставляват към 27% от популацията съгласно преброяването от 2011 година, започнаха огромна осведомителна акция в поддръжка на преброяването. По-специално, билбордове с изображения на известни черногорски сърби се появиха по улиците на всички огромни градове, а интензивността в обществените мрежи внезапно се усили.

Особена интензивност сподели просръбската коалиция „ За бъдещето на Черна гора “, ръководена от Андрия Мандич, който стана първият сръбски ръководител на Народното събрание. И това даде резултат.

Как са прекосявали предходните преброявания?

В началото на ХХ век преброяването на популацията беше доста по-лесно. На първо място, тъй като във въпросника е било належащо да се уточни единствено роден език и вяра. Например през 1909 година 95% от популацията на Черна гора приказва сръбски.

Този % не се трансформира до идването на власт на социалистите на Тито, когато се появява Черна гора в актуалния й тип, както и националността „ черногорец “ и „ черногорският език “. Още през 1948 година 90,67% от популацията стават „ черногорци “, а сърбите се оказват в границите на статистическата неточност в формалните документи – 1,7%. До разпадането на „ велика Югославия “ тези числа в действителност остават непроменени.

Насилствената " черногоризация " остави огромна диря в историята на страната и голям брой проблеми. С разпадането на Югославия обаче стартира едно постепенно, само че несъмнено завръщане към корените. Според преброяването от 1991 година черногорците са 61,86%, сърбите 9,34%. Още през 2003 година черногорците са 43,16%, сърбите - 31,99%.

През 2011 година се организира най-скандалното броене, чиито последствия се усещат и до през днешния ден.

Усещайки количественото повишаване на сръбското население и укрепването на позициите му в страната, Демократическата партия на социалистите осъзнава, че не може да допусне черногорците да се трансфорат в малцинство в личната си страна.

По „ публични данни “, броят на сърбите е намалял до 28,73%, до момента в който броят на черногорците се е нараснал до 44,98%. Като се има поради, че това броене мина със доста количество нарушавания, резултатите са, меко казано, противоречиви.

Това беше главната причина черногорските сърби да не позволен повтаряне на същото броене в края на 2023 година



Скандалите

Преброяването на популацията трябваше да се организира през ноември 2023 година Въпреки това, както прилича на черногорската политическа традиция, имаше задоволително кавги.

Както бе упоменато нагоре, Демократическата партия на социалистите, която, макар че загуби властта през 2020 година, към момента има политическа тежест в страната, интензивно се опълчи на преброяването. Социалистите на Джуканович се опасяваха освен от внезапното увеличение на сърбите в страната, само че и от разкриването на схемите с „ мъртвите души “. С други думи, партията се опасяваше да не загуби тези несъществуващи или от дълго време умрели поданици, които обаче постоянно участваха в изборите.

Като се има поради, че преброяването беше отсрочено единствено с месец, а не анулирано изцяло, Движение за права и свободи стартира да го бойкотира. Това решение обаче играеше единствено в интерес на сърбите. По-малко пламенни последователи на Джуканович и „ черногорството “ – повече сърби.

Друг „ удар в гърба “ на радикалната прозападна част от популацията беше речта на президента Яков Милатович.

За разлика от своя предходник Мило Джуканович, който първо се кълнеше, че сърбите и черногорците са едно, а по-късно стана разгорещен „ политически черногорец “, Милатович се оказа по-приемливо надъхан. На въпрос какво ще каже президентът, когато бъде преброен, Милатович отговори, че „. Разбира се, подобен отговор се отрази позитивно на сърбите и негативно на черногорците.

Самото броене, което трябваше да се организира от 3 до 18 декември, беше удължено заради липса на хора за преброители, анкетиращи популацията. Въпреки че черногорските управляващи имаха време да се приготвят, те не съумяха да обезпечат задоволително хора. Недостигът на преброители беше изключително изострен в редица общини: Будва, Котор, Тиват и Цетине. В резултат на това се наложи преброяването да бъде удължено до 28 декември.

Обаче изменението на периодите напълно не бе най-големия проблем.

Първите фалшификации, естествено не в интерес на сърбите, започнаха единствено няколко дни след началото на многострадалното броене. По-специално, в Никшич преброител, откакто научил, че сръбско семейство има черногорско поданство, записал всички като „ черногорци “, които приказват „ черногорски “.

След тъжба от главата на фамилията комисията изпрати същия преброител да поправи съответните данни. В последна сметка, под деликатния взор на фамилията, в документите се отразявя, че всички са сърби.

В същото време, по думите на самите преброители, им е казано да не оставят копие от документа и да не броят децата под пет годишна възраст. Отделен проблем бяха химикалките от вида „ пиши-трий “, които преброяващите интензивно използваха.

Поради това част от популацията, показало една народност, език и вяра, в последна сметка попада в друга група. Като се има поради размерът на Черна гора и информацията от уста на уста, хората започнаха интензивно да връчват личните си писалки на преброителите при попълването на тяхния въпросник, с цел да не могат резултатите да бъдат фалшифицирани.

Предварителните числа

Въпреки че Монстат заяви, че предварителните данни от преброяването ще бъдат оповестени на 25 януари, държавната организация не бърза да разгласява главните данни - народност, роден език и вяра. Монстат към момента се лимитира до общи числа: 633 158 поданици живеят в Черна гора. Според преброяването от 2011 година Черна гора има 620 029 поданици. Тоест популацията на страната е повишено с 2%.

По предварителни данни сега в Черна гора има 217 441 семейства и 396 873 жилището. Най-населените градове в Черна гора са Подгорица (повече от една четвърт от населението) и Никшич. Ръст на популацията е регистриран в 13 общини на Черна гора. Най-малко градски поданици са преброени в Шавник, Плужин и Жабляк. Рязко се е нараснала вътрешната миграция - жителите от планинските региони се доближават по-близо до морето.

Монстат не разгласява данни за вяра и език, като твърди, че информацията ще стане обществена едвам след окончателното броене на жителите в границите на - внимание - до шест месеца. Все отново има предварителни данни и те не са утешителни за черногорците.

Изданието „ Вечерне новости “ твърди, че сега броят на сърбите към този момент е над 36%. Спрямо 2011 година и 28,7% от популацията това е доста нарастване. Броят на смятащите се за „ черногорци ” е към 43%. През 2011 година е 44,98%. Бошняците - към 12% (приблизително толкоз беше и при последното преброяване).

Повече от 52% приказват сръбски. През 2011 година е 43%. „ Черногорският език ” губи позиции – едвам 32,9% го считат за майчин, което е с 4% по-малко от последното броене.

Религия: Сръбска православна черква - 59,4%; непризнатата “черногорска черква ” - 10,5%; ислям - 16,3%.

Какви заключения могат да се създадат от предварителните резултати?

На първо място, заслужава да се означи, че сръбският език, като се има поради, че се приказва от повече от половината от популацията, ще се върне в конституцията и ще стане още веднъж формален. Многогодишното условие на сръбското население ще бъде изпълнено въз основа на резултатите от преброяването, без значение от окончателните цифри.

Националният състав също вдъхва очаквания. Черна гора постепенно, само че несъмнено се връща към корените си, макар всички кавги, съпътстващи преброяването.

Силна е позицията и на Сръбската православна черква. От всички институции СПЦ се употребява с максимален престиж измежду черногорските сърби, макар дейното поощряване на разколническата „ черногорска черква “, която е съсредоточена основно в покрайнините на Цетине, най-радикалния и прочерногорски град.

Може да се каже, че за първи път от 1948 година преброяването се организира почти както би трябвало, което сигурно ще разреши на сърбите да укрепят позициите си в Черна гора.

Както споделя Петър II Петрович Негош, държател на Черна гора през 1830–1851 година и митрополит на Черна гора и Берд: А хората в Черна гора, съгласно предварителните резултати от преброяването, потвърждават, че остават правилни на думите на Негош.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР