Преброяването на населението поскъпна до 44 млн. лв. Сумата е

...
Преброяването на населението поскъпна до 44 млн. лв. Сумата е
Коментари Харесай

Преброяването на населението поскъпна до 44 млн. лв.

Преброяването на популацията нарастна до 44 млн. лева Сумата е за 4 години - 2019, 2020, 2021 и 2022 година

Днес държавното управление утвърди спомагателни 5.9 млн. лева по бюджета на Националния статистически институт (НСИ). Досега плануваните средства бяха 38 млн. лева

Допълнителните средства са за възнаграждение на преброителите за в допълнение осъществената работа на терен в резултат на дребния брой електронно преброени, се споделя в известието на държавната осведомителна работа.

В процеса на обмисляне и подготовка на бюджета на Преброяване 2021 за преброителите е била избрана по-малка сума, тъй като упованията са били, че най-малко половината от популацията ще се преброи онлайн.

Основание, че 50% от семействата у нас ще попълнят анкетната карта през компютъра или телефона си е бил фактът, че при предходното броене през 2011 година това са създали 42% от популацията. Освен това все още над 75% от семействата в страната имат достъп до интернет, демонстрират проучвания на Национален статистически институт.

Реалността обаче се оказала друга. Десет години по-късно едвам 34% от семействата са се преброили онлайн, демонстрират данните на Национален статистически институт. Обяснение за този факт все още няма.

Така към 25 000 преброители е трябвало да преброят с хартиени карти 31% повече население и 30% повече жилища от в началото плануваното. Това е повода и за настояването за разпределяне на спомагателните 5.9 млн. лева

Разчетите на Национален статистически институт демонстрират, че участвалите към 25 000 преброители ще получат общо 20 милиона лв. за труда си или приблизително към 800 лева на преброител. За преброяването на 1 сектор преброителят получава приблизително към 400 лева Повечето от преброителите са имали по 2 сектора, а някои и по три, като това им е лишило работа към 3 седмици.

Окончателните резултатите от преброяването на популацията през 2021 година се чака да излязат до края на годината или най-късно при започване на идната. Към момента е ясно, че сме под 7 млн. души - към 6 916 000 души, които живеят на територията на България.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР