Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат

...
Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат
Коментари Харесай

Ваксинирани или преболедували са по-добре защитени - отговори от Германия

Преболедувалите Ковид са най-малко толкоз добре предпазени, колкото имунизираните, считат вирусолозите, споделя " Дойче веле ". По последни данни отбраната, построена при хората, прекарали болестта, трае към година.

Преболедувалите ковид в Германия се радват на същите свободи като изцяло имунизираните, само че единствено за интервал от шест месеца. Някои проучвания обаче сочат, че тяхната отбрана трае надалеч по-дълго.

" Това шестмесечно предписание към този момент не почива на научно съображение ", счита Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните досега данни демонстрират отбрана от към осем месеца, споделя ръководителят на Постоянната комисия за имунизация към Института " Роберт Кох " Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е най-малко една година

Според Улберт обаче преболедувалите постоянно може да са добре предпазени и година след инфекцията, в това число против нови разновидности на вируса като Делта. При имунизациите това още се изследва. Те " в най-хубавия случай реализират имунитет, подобен на този при преболедуване ", споделя Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 би трябвало да си слагат една доза от някоя от утвърдените ваксини шест месеца след позитивния тест, с който е открита инфекцията. При изцяло имунизираните документът важи една година. Имунният отговор, провокиран от зараза, " подтиква дълготрайната имунологична памет ", изяснява Улберт. Това съгласно него значи, че " преболедувалите са най-малко толкоз добре предпазени, колкото имунизираните, по тази причина не може след шест месеца да се приема, че надали не не са се срещали с вируса ".

До сходни изводи стига и немското Дружество по вирусология. Имунната отбрана след имунизация и боледуване се построява по подобен метод. Имунната система основава антитела, които стартират да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната отбраната е построяването на кафези на паметта, които при следващ контакт с вируса могат да задействат бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са задоволителни за създаване на ефикасна отбрана.

Преболедувалите са предпазени и от разновидностите?

Една от разликите сред това да си имунизиран и да си бил инфектиран е, че наличните имунизации провокират имунен отговор против част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е ориентиран против целия вирус. Следователно тези, които са прекарали заболяването, биха могли да имат преимущество да вземем за пример при появяването на нови разновидности. Те постоянно демонстрират разновидности в протеина на шипа, което значи, че имунният отговор на тези, които са били имунизирани, може да отслабне.

Редица проучвания потвърждават, че с помощта на клетките на паметта, построени след зараза от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите построяват доста бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, построени след имунизация. Дружеството по вирусология заключва, че отбраната при преболедували трае най-малко година.

Положителният тест за антитела не е задоволителен за зелен документ

В Германия преболедувалите са равнопоставени на имунизираните, само че единствено в случай че могат да потвърдят инфекцията си с позитивен PCR тест. " Има хора, които разполагат с антитела, само че не са предпазени от вируса, както и такива, които нямат антитела, само че имат отбрана ", споделя ръководителят на Института " Роберт Кох " Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато пробата е негативен, пазят от Ковид-19, към момента не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се построяват, фактически пазят от вируса. Освен това пациент може да има позитивен резултат за антитела, тъй като е боледувал от различен ковид (не Ковид-19).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР