Пребиват я с ритници насред парк в Германия. Защото е

...
Пребиват я с ритници насред парк в Германия. Защото е
Коментари Харесай

В Германия: Пребиха момиче с ритници насред парка, защото е циганка

 Пребиват я с ритници посред парк в Германия. Защото е ромка. Този случай е разказан в отчет на специфична комисия, свикана от немското държавно управление, която стига до извода, че антициганизмът в Германия е реалност, написа " Deutsche Welle ".

През 2019 година Независимата комисия " Антициганизъм “ (НКА) беше натоварена от немското държавно управление със задачата да проучва положението на синтите и ромите в Германия. Сега комисията показа собствен отчет от 800 страници, който доказва продължаващата и до през днешния ден дискриминация по отношение на представители на това малцинство.

Какво е да си ром в Германия

Според комисията има потребност от " следваща правдивост “, която да компенсира неправдите, в това число и след Втората международна война, осъществени по отношение на оживелите жертви и техните наследници.

Една от рекомендациите на комисията е да бъде направено обхватно самопризнание за геноцида над ромите по време на националсоциализма и да се сътвори комисия, която да се посвети на осмислянето на тези неправди.

За какви неправди става дума - това илюстрира един случай, представен в проучване за расизма спрямо ромите, в което става дума и за трайните контузии, нанесени на представителите на това малцинство.

Жена, която е родена в концентрационен лагер, оцелява след Холокоста и след войната се грижи за съсипаните си родители, чийто живот е белязан от претърпяното по време на пленничеството в годините на националсоциалистическия режим. Жилището им е отчуждено без никаква отплата, а след войната градските управляващи ги настаняват да живеят в бараки, където постоянно ги контролират полицаи и обществени служащи.

По време на отмора на къмпинг през 1980-те тайфа стреля с оръжия по дамата и нейните родители. Но вместо да търси нарушителите, пристигналата полиция започва да разпитва травматизираното семейство какво въобще търси на това място. Години по-късно същата жена става жертва на расистко принуждение по време на разходка в парк - мъж ѝ нанася голям брой ритници по тялото, в следствие от което тя губи единия си бъбрек.

В отчета на самостоятелната комисия се споделя още, че представителите на ромското малцинство не са задоволително добре предпазени от речта на омразата и други типове дискриминация. Често пъти се приказва за синтите и ромите, без да се дава думата на тях самите. Отчетена е и потребността от повече обществена и просветителна грижа, насочена към представители на ромските общности.

Тематизира се също така ролята на медиите в Германия, като сериозно се отбелязва, че в редица случаи те затвърждават стандартите.  " Една от аргументите за неналичието на знания и възникването на всевъзможни легенди в груповото схващане е медийното затвърждаване на стандарти, изкривяването на информации и емоционализирането на вести, свързани със синтите и ромите “, споделя Исидора Ранделович от самостоятелната комисия.

" Проблем, който визира всички нас "

През юни Бундестагът обсъди изводите в отчета на комисията и взе решение да извърши рекомендациите ѝ за превъзмогване на антициганизма. Както съобщи депутатът от Социалдемократическата партия Хелге Линд: " Антициганизмът не е проблем, който е свързан само с дяснорадикалните среди или с националсоциалистическото минало. Това е въпрос, който визира всички нас, всички хора с демократични разбирания. Ако не го осъзнаем, в никакъв случай няма да успеем да въздадем правдивост на ромите в нашата страна “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР