Пребитият от полицаи български журналист на свободна практика Димитър Кенаров

...
Пребитият от полицаи български журналист на свободна практика Димитър Кенаров
Коментари Харесай

Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВР

Пребитият от служители на реда български публицист на свободна процедура Димитър Кенаров ще заведе правосъдно дело против Министерство на вътрешните работи за практикуване на полицейски произвол. Това заяви самият той ден откакто стана почтена жертва на бруталните дейности на органите на реда против десетки жители в София, протестиращи против държавното управление на Бойко Борисов.

" Аз към този момент си извадих от Съдебна медицина удостоверение. Смятам да осъждам полицията за това, което се случи против мен - разгласи Кенаров пред bTV. - И считам, че е значимо това да стане поради всички публицисти, които работим на сходни места. Защото същинският професионализъм на една полиция си проличава, когато тя може да почита и работещите там кореспонденти.

Пред малкия екран журналистът описа от първо лице. Кенаров изясни, че към 22:00 ч. на 2 септември, когато се е нагнетило напрежението и полицията е почнала да разчиства Ларгото от хора, до момента в който е снимал, е бил притиснат към стената на Президентството. Той разясни, че защото има опит при огромни митинги в други страни, е бил оборудван с противогаз с надпис PRESS, както и с каска, които да го защищават.

" Крещях, че съм публицист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя встрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се удушавам. Друг служител на реда стартира да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях по този начин. Единият от служителите на реда видя моята журналистическа карта. Показа я на собствен шеф и нищо не се случи. Те доста добре знаеха, че съм публицист. Става въпрос за полицейски произвол. "

Кенаров посочи, че не е взел участие в митингите и е бил там единствено като публицист. По думите му не са били предявени обвинявания към него и няма пояснение за задържането му:

" Няма никакво съответно обвиняване към мен. Напротив, бях арестуван непозволено. В пето районно ме накараха единствено да напиша изложение на това, което се е случило, и да подпиша някакъв фиктивен акт на предизвестие. И нищо повече, бях освободен без пояснение за случилото се. "

В студиото на bTV беше и различен от задържаните по време на така наречен Всенародно велико въстание в сряда - съпредседателят на " Зелено придвижване " Борислав Сандов. Той също описа, че е станал очевидец на брутална полицейска експанзия, в това число против самия него. По думите му казусът е държавен, тъй като България потъпква човешки права.

Той изясни, че в формирания му акт написа, че е ритал и скачал върху полицейски коли и беше безапелационен, че изискванията при ареста му са били противозаконни.

" Първо, това изрично не е правилно. Нито едно от описаните неща в обвинителния акт - съобщи Сандов. - Вие можете ли да си визиите човек по сандали, който отива да рита и да скача върху коли и да влиза в конфликти с полицията, която е с тежки кубинки? То наподобява неуместно, като се изключи че не е правилно. България ерозира във връзка с демокрацията и човешките права. Затова е необходим ремонт. "

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР