Празниците наближават бързо, а с тях и ежегодното коледно парти

...
Празниците наближават бързо, а с тях и ежегодното коледно парти
Коментари Харесай

Забава или принуда? Как да преосмислим коледното парти в офиса

Празниците наближават бързо, а с тях и годишното коледно празненство в офиса. Това още веднъж разгорещява разногласията дали то - всъщност насилственото развлечение на работното място - си заслужава напъните.

От една страна, написа Fast Company, коледните празненства могат да дават опция за разформироване и свободни контакти с сътрудниците, а това е изключително значимо, защото се оказва, че през последните няколко години другарството на работното място се среща все по-рядко.

По данни на Gallup единствено 3 от 10 служащи имат добър приятел-колега. А в ерата на отдалечената работа, когато доста хора доста разредиха обществените си контакти, коледното празненство може да бъде опция за екипите да си приказват за живота, а не за работата, да намерят общ език и да изградят другарства.

Наличието на непосредствен другар на работното място предлага обилни изгоди. Изследователите откриват, че другарството на работното място покачва възприятието за сигурност на психическо равнище, понижава прегаряването на чиновниците и оказва помощ за тяхното задържане.

От друга страна, към момента светът е в разгара на икономическата неустановеност. В последната година доста екипи претърпяха промени и съкращения, а доста чиновници се усещат прекомерно натоварени. Не на последно място, продължаващите войни и естествените бедствия от миналата година в допълнение натоварват хората.

Затова водачите би трябвало да работят деликатно, когато става въпрос за образуване на пълноценни коледни празненства, тъй като съществува действителна опция това, което по своята същина е доброжелателно, да се окаже натоварващо за множеството участници.

„ За да се оправят с това, водачите би трябвало да преценяват по какъв начин се усещат чиновниците. Направете изследване, с цел да могат чиновниците да споделят анонимно по какъв начин се усещат във връзка с концепцията за коледно празненство. Съобщете категорично, че желаете противоположна връзка и че ще реагирате по подобаващ метод. Обяснете на всички, че ще се съобразите с желанията на болшинството и ще подкрепите всеки, който реши да се откаже от празненството. Дайте ясно да се разбере, че отводът от коледното празненство е изцяло обикновено нещо “, поучават от Fast Company.

Проблемите пораждат, когато заниманието с сътрудниците след работа се подразбира или намерено се постанова, а по време на празниците коледното празненство може да се трансформира в главен фактор за стрес и прегаряне за някои чиновници. Тези, които се самоопределят като интровертни или срамежливи, евентуално няма да са най-щастливи, в случай че бъдат обвързване да се „ забавляват “ с всички свои сътрудници.

Цялото това другарство може да се окаже изтощително за интровертите, които постоянно се усещат свръхнапрегнати и даже тревожни в огромни групи. Срамежливите хора също могат да изпитват безпокойствие по време на служебните коледни празненства и то не толкоз поради липса на сила, а от боязън.

Не на последно място, коледните празненства могат да бъдат предизвикателство и за хората с невродивергентни проблеми.

„ Това, от което в действителност се нуждаят сега чиновниците, е да се усилят опциите за инцидентни моменти на развлечение през цялата година. Това оказва помощ да се отстрани напрежението от коледното празненство като единствения път в годината, в който човек се забавлява със своите сътрудници “, поучават специалистите.

Зачитане на персоналното време на чиновниците

За да се получи сполучливо едно коледно празненство, водачите би трябвало да почитат и пазят персоналното време на чиновниците. Ако една компания дава на чиновниците си времето и ресурсите, от които се нуждаят, с цел да се погрижат за персоналните и професионалните си отговорности, те ще бъдат по-добре готови да се появят на празничното празненство и да му се насладят.

По време на празниците напрежението на работа и вкъщи се сливат и времето, в което един чиновник би трябвало да завърши дилемите си за годината, може да се окаже доста малко. В доста страни към този момент се обмислят закони, които да разрешават на чиновниците да подават искове, в случай че работодателите им се пробват да се свържат с тях след края на работното време. Но един същински водач няма потребност от закон, с цел да се преценява със свободното време на своите чиновници.

„ Като началник направете разбор на работното натоварване и вижте дали някои крайни периоди на плановете могат да бъдат удължени, защото скритият напън е също толкоз мощен, колкото и явният. Освен това остарялото разбиране, че дългите часове са равни на по-висока продуктивност, е потвърдено като погрешно в редица изследвания. Проучване на професора по стопанска система от Станфордския университет Джон Пенкавел, да вземем за пример, открива, че продуктивността на час внезапно понижава, когато човек работи повече от 50 часа седмично. След 45-ия час продуктивността спада толкоз доста, че няма смисъл да се поставят повече старания “, показват в умозаключение от Fast Company.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР