Празник в съседна Турция, която почита своя вожд и създател

...
Празник в съседна Турция, която почита своя вожд и създател
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 19 май Турция почита Мустафа - Кемал Ататюрк

Празник в прилежаща Турция, която уважава своя водач и основател на актуалната република Мустафа - Кемал Ататюрк. Интересно е, че той приема за своя рождена дата 19 май - деня, в който през 1919 година афишира в град Самсун готовност и дава началото на Национално-освободителната битка в Анадола.

Успехът на революцията го трансформира в първият президент. Другата причина Кемал да счита 19 май за собствен персонален празник е, че когато се появил на бял свят през 1881г. в Солун точна дата и акт за раждане не бил формиран.

Ето и късата последователност на неговия живот: като малко момче Мустафа насилствено посещава религиозно учебно заведение, на 12 години без да заяви на майка си кандидатства във военна гимназия, а след престой във военната академия влиза непосредствено в Османската войска като капитан. Освен с военното си дело - Ататюрк остава в историята и като модернизатор: Той модернизира страната и прави сериозна смяна в просветителната система, както и европейският метод на мислене и живот.

Горещи вести от космоса, само че... с датировка 1961 година

Преди тъкмо шест десетилетия руският галактически уред „ Венера 1 “ или „ Спутник 8 “ става първият човешки предмет, който прелита покрай друга планета. Събитието е част от поредност руски междупланетни галактически полети с съществена цел проучване на планетата Венера и галактическото пространство.

Любопитен факт е, че визиите на учените за земеподобната планета били много нищожни и спорни. Сериозно се разглеждала хипотезата, че повърхността на Венера е покрита с океан и по тази причина първите руски полети били планувани за приводняване. Съветските специалисти изстрелват „ Венера 1 “ благодарение на ракетата Мълния от Космодрумът Байконура и след дълго странствуване на към 2 млн. километра съумява да се приближи на 100 хиляди километра от Венера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР