Празнично Пасхално богослужение започна в Патриаршеската катедрала Свети Александър Невски.Тържествената

...
Празнично Пасхално богослужение започна в Патриаршеската катедрала Свети Александър Невски.Тържествената
Коментари Харесай

Празнично Пасхално богослужение в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски

Празнично Пасхално свещенодействие стартира в Патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".

Тържествената работа се оглавява от Негово светейшество българският патриарх Неофит, заяви Българска национална телевизия.

 

Много миряни се събраха към храма за празничното свещенодействие. 

 

На богослужението участват президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева, служебният министър-председател Гълъб Донев със брачната половинка му, Емил Велинов - шеф на отдела " Протокол " в Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). В патриаршеската катедрала и отвън нея има доста вярващи. Сред тях са и фамилии със своите деца, предава Българска телеграфна агенция.

Православната черква уважава Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла.

Когато Господ Иисус Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Малко преди 19:30 ч. довечера на летището в София кацна държавният аероплан, с който пътува до Божи гроб българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Делегацията донесе от Йерусалим Благодатния огън, който през днешния ден следобяд бе измолен от йерусалимския патриарх в храма " Възкресение Христово " на Божи гроб. Българската църковна делегация участва на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото. На летището в София свещеници от епархиите на БПЦ-БП чакаха идването на самолета и на църковната делегация, пренасяща Благодатния огън, с цел да вземат парченце от него и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

След това Благодатният огънят беше занесен от Мелнишкия свещеник Герасим в Светия синод, в синодалния параклис " Св. Цар Борис-Михаил ", откъдето преди минути с тържествено шествие беше пренесен до патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Пред храма, тъкмо в среднощ, Негово Светейшество патриарх Неофит ще възвести Христовото Възкресение. Основният привет за Възкресение Христово е Христос воскресе! (Христос възкръсна!) и отговорът е Воистину воскресе! (Наистина възкръсна!).

" Христовото Възкресение е фундаментът на нашата избавителна религия. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима вяра. А нашата религия и вяра намират реализирането си и се демонстрират по най-хубавия метод в любовта, на която пръв Христос ни научи ", се споделя в Патриаршеското и синодално пасхално обръщение.

В него от Светия Синод насочат молебствия за всички, чийто живот е бил лишен във война или при друго злополучие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани.

Напомнят и че тестванията пред християните, и пред цялото човечество се усилват неимоверно, и по тази причина повече отвсякога се нуждаем от същински жертвената, безкористна обич - венецът на християнските добродетели и на християнското съвършенство.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР