Правят ли посредствените и слабите предавания по телевизията хората по-глупави?

...
Правят ли посредствените и слабите предавания по телевизията хората по-глупави?
Коментари Харесай

Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

Правят ли посредствените и слабите излъчвания по малкия екран хората по-глупави? Склонни ли са глупавите хора да гласоподават за популистки партии? Може ли тези резултати да не престават с години?

Подробно научно проучване за резултата от така наречен ефирен отпадък, оповестено в авторитетния вестник American Economic Review, дава отговор с " да ", " да " и " да " на всички тези въпроси.

Проучването преглежда по какъв начин възходът на известната с акцента си върху развлекателни излъчвания медийна империя на Силвио Берлускони е повлиял на когнитивните качества, а по-късно - и на политическите решения на италианците.

Методологията на тримата учени Рубен Дуранте, Паоло Пиноти и Андреа Тезей е задоволително комплицирана, с цел да бъдат признати съществено изводите им, отбелязва електронното издание " Атлантик ".

Те обръщат внимание на това, че до момента разбори за връзката сред партийните желания на гласоподавателите и каква телевизия гледат, са били фокусирани върху наличието на новинарските излъчвания и публицистичните излъчвания. Но това е единствено дребна част от ефирното време, а въздействието на качеството на предаваните сериали, развлекателни стратегии и реклами е проучвано единствено във връзка неполитическо държание от вида на потребителски избори, отношение към ролята на двата пола и други

Трети тип изследвания засягат слаби резултати и познавателни умения на деца, прекарващи прекалено много време пред " евтини " развлекателни стратегии, само че не отиват до такава степен да проследят за кого стартират да гласоподават те, когато пораснат и получат изборни права.

 Вече научно потвърдено: който гледа нелепости по малкия екран, гласоподава за популисти
© Associated Press

От телевизия до телевизия

До 1976 година в Италия няма частни телевизионни канали и националните телевизионни канали в Италия са били ръководени от държавната RAI. Те са били предавани към 10 часа на ден, две трети от наличието им са били съществени вести или просветителни излъчвания. Дори рекламите са били обект на строга регулация - неразрешено е било, да вземем за пример, храна за домашни любимци да се популяризира с трогателни изображения на котки и кучета.

Частните малките екрани могат да работят единствено на локално равнище, само че при започване на осемдесетте години обаче Силвио Берлускони стартира да изкупува районни малките екрани. Макар с местни лицензи, те стартират да излъчват една и съща стратегия и по този начин се ражда първата частна телевизионна мрежа в страната - " Медиасет ". Сериозните или просветителни излъчвания в нейния ефир са били по-малко от 10%, новинарските излъчвания се появят едвам през 1991 година Едно от най-печално известните излъчвания е била игра, в която манекенка съблича дреха при всеки сполучлив ход на играча против нея. Той побеждава, когато я остави съвсем напълно гола.

Авторите на проучването акцентират, че всичко това се случва десетина години преди Берлускони да реши да влезе в политиката и обсегът на " Медиасет " надали е изграждан, с цел да обслужва политическите му упоритости.

 Вече научно потвърдено: който гледа нелепости по малкия екран, гласоподава за популисти
© Associated Press

През 1985 година мрежата му има 1710 предавателя, обхващати към 50% от популацията със сигнал с високо качество и 16 часа стратегии (с 5-6 повече от тези на държавните телевизии). Две години по-късно предавателите са към този момент 3800 и покриват 87% от италинаците. В края на 1990 година " Медиасет " обгръща 98% и на процедура разполага с националното покритие на държавната корпорация RAI.

В интервала 1983-1987 година времето на малките екрани на Берлускони е запълнено с развлечения (63%) и филми (27%). В същото време RAI отделят 34% на вести и 22% на просветителни стратегии. Иначе казано, " Медиасет " предлага 10 часа занимания и 4 часа кино (всъщност се въртят едни и същи филми и сериали по няколко пъти) против, надлежно, 3.5 и 1.5 часа от този тип стратегии на държавните канали.

Последиците
 Вече научно потвърдено: който гледа нелепости по малкия екран, гласоподава за популисти
© Associated Press
Постепенното въвеждане на каналите на Берлускони в другите райони на Италия дава опция да бъде изследван резултата им върху гласоподавателите при дълготрайно влияние на стратегиите. Учените са разкрили, че хората в районите, където каналите на " Медиасет " са били налични от 1985г., са били по-склонни да гласоподават за партията на Берлускони. " Форца Италия " дебютира на политическата сцена през 1994 година

По това време традизионните партии са в тежка рецесия и медийният магнат влиза с най-общи обещания, позволяващи му да прави политически съюзи с който му е преференциално. Лозунгите му за грабващи като слогани на реклами и елементарно се започнят от елементарни хора. Той употребява простоват език, нападата професионалните политици и се показва като човек отвън политическия хайлайф, само че съумял в бизнеса. " Форца Италия " също е с нетипична конструкция - тя е еднолична партия с минимална териториална конструкция и малко на брой редови членове.

Този резултат продължава и през идващите две десетилетия. В районите, изложени на това телевизионно въздействие по-рано, гласовете за Берлускони са повече. За да ревизират дали съществуването на " Медиасет " е решителен фактор, учените съпоставят прилежащи селища, някои от които са имали добър ефирен сигнал, а други - не. Те откриват, че италианците, които имали по-добър достъп, поддържат популистите в огромен %, в сравнение с съседите им.

 Вече научно потвърдено: който гледа нелепости по малкия екран, гласоподава за популисти
© Reuters

При това резултатът е доста резистентен - едни и същи хора от най-продължително " облъчваните " от каналите на Берлускони гласоподават за неговата " Форца Италия " до 2008 година Това са 5 парламентарни избори и обсег от съвсем 25 години след раждането на " Медиасет " и 15 години от влизането на Берлускони в политиката.
Авторите на изследването считат още, че по-голямата поддръжка за " Форца Италия " измежду възрастните хора може да се припише на това, че по-дълго са били изложени на позитивните за Берлускони излъчвания по малкия екран. Колкото по-рано са почнали да я гледат, толкоз по-лесно са били манипулируеми.

Що се отнася до младите, тези от тях, които постоянно са гледали каналите на Берлускони, са ги предпочитали поради по-лошите си когнитивни умения. Изследването открива, че италианците, гледали доста телевизия преди да навършат 10 години, са се справили по-зле в голям брой проучвания за просветеност и математически качества.

 Вече научно потвърдено: който гледа нелепости по малкия екран, гласоподава за популисти
© Reuters

Затваряне на кръга

Самият Берлускони употребява доста по-прости техники за връзка от останалите политици, написа още в проучването - което му обезпечава поддръжката на по-малко образованите жители. Изводът на учените е, че " ранното излагане на развлекателна телевизия е повлияло политическите желания посредством утежняване на когнитивните качества. "

Става дума освен за продобиване на хора, които се показват по-слабо на проби за езикова и математическа просветеност, н осъщо по този начин и показват ниско равнище на гражданска ангажираност, интерес от политиката и присъединяване в сдружения на доброволци. Що се отнася до възрастните почитатели на " Медиасет " (над 55 годишни), то те първо са извоювани с развлекателните стратегии, само че когато стартират новинарските стратегии, те безрезервно възприемат е пристрастните в интерес на Берлускони излъчвания. Подобен механизъм е следен при Fox News и близостат им с републиканците и завладяването на съветската NTV от доближени на Путин, от която стартира пропаганда в негова изгода.

The Political Legacy of Entertainment TV

В продължение на две десетилетия от това се възползва единствено Берлускони, до момента в който през 2013 година на сцената не излиза популисткото Движение " Пет звезди " на комика Бепе Грило. Макар да е насочено вляво, а не вдясно като " Лига " на Матео Салвини, и да подлага на критика остро Берлускони, неговите членове са приели същия елементарен изказ и жанр.

Гледащите " Медиасет " през цялото време са надалеч по-склонни да възприемат послания като " Политиката е нещо прекомерно комплицирано " и " Политиците се интересуват единствено от гласовете ни ". Те също по този начин по-лесно имат вяра в лозунги от вида на " Имигрантите крадат работни места от локалните ".

Италианците, дали своят вот за Берлускони през 90-те, се оказват склонни да гласоподават за Грило двадесет години по-късно, въпреки че той няма поддръжката на каналите на " Медиасет ". Ето го доказателството, че нискокачествената телевизия може да повлияе на политическия дискурс и да помогне на популистки придвижвания даже десетилетия след основаването си, написа " Атлантик ".

" Макар проучването ни да е характерно за италиански проблем, анализът ни предлага по-общи наблюдения върху това по какъв начин културните кодове, разпространявани от развлекателни медии, могат да въздействат върху политическите преференции ", споделя в умозаключение създателите на публикацията в American Economic Review.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР