Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова незабавно да бъде сложен край

...
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова незабавно да бъде сложен край
Коментари Харесай

Амнести призова незабавно да бъде сложен край на касапницата в Ирак

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл " прикани неотложно да бъде комплициран завършек на "касапницата " в Ирак, съобщи Асошиейтед прес.

"Иракското държавно управление има задължението да пази правото на живот на народа си, както и правото на хората да се събират на обществени места и да показват мнението си. Тази кланица би трябвало да спре незабавно, а виновните за нея би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването ", съобщи Хеба Морайеф, шеф на "Амнести интернешънъл " за Близкия изток и Северна Африка.

Днес иракските сили за сигурност разположиха бетонови заграждения в центъра на Багдад, с цел да попречат на придвижването на протестиращите, ден, откакто със мощ разчистиха от стачкуващи три моста, които се бяха трансформирали в едни от горещите точки на митингите. При тази интервенция на силите за сигурност бяха убити шестима антиправителствени стачкуващи, а над 100 бяха ранени.

Откакто митингите в Ирак започнаха преди месец, над 260 протестиращи бяха убити от силите за сигурност, които използваха бойни патрони, гумени патрони и сълзотворен газ, с цел да разпръскват митингите, напомня Асошиейтед прес. Говорител на иракската Висша комисия за правата на индивида съобщи през днешния ден, че съпроводените от принуждение и вълнения митинги са лишили живота на над 300 души, а към 15 000 са ранени, заяви телевизия "Ал Арабия ".

От началото на октомври Ирак е обзет от улични митинги, които минаха в две талази. Основно те са съсредоточени в Багдад и богатия на нефт Юг, отбелязва ДПА.

Демонстрантите стачкуват против корупцията, неналичието на работни места и неприятния достъп до електричество и чиста вода. Те желаеха и оставка на държавното управление, разформироване на Народното събрание и реформиране на политическата система, съществуваща в настоящия си тип, откогато през 2003 година беше осъществено управляваното от Съединени американски щати навлизане в Ирак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР