Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, започнаха днес ритуала,

...
Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, започнаха днес ритуала,
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия правоверни мюсюлмани започнаха последния етап от най-голямото годишно поклонение в света

Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, започнаха през днешния ден ритуала, включващ алегорично замерване на сатаната с камъни. Това е първият ден от Айд ал Адха (или Курбан байрам, Празника на жертвоприношението), бележещ края на хаджа, който тази година е най-мащабен от началото на пандемията, съобщи Франс прес.

На разсъмване дребни поклоннически групи надойдоха в долината Мина близо до Мека – най-свещения град в исляма (Западна Саудитска Арабия). Както планува церемонията, те започнаха да хвърлят камъчета по бетонни колони, символизиращи сатаната.

Камъните бяха събрани през вчерашния ден на равнината Муздалифа, където правоверните прекараха нощта под намерено небе, откакто денем се събраха за молебствия на хълма Арафат, където се счита, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

Пребиването на сатаната с камъни е последният стадий от огромното поклонение, събрало тази година близо един милион мюсюлмани, в това число към 780 000 от чужбина, след две години строги ограничавания, свързани с КОВИД-19.

През 2015 година този обред стана причина за покруса заради огромна навалица, довела до гибелта на към 2300 души.

Хаджът - едно от най-големите религиозни събирания в света, е измежду петте стожера на исляма и би трябвало да бъде осъществен най-малко един път в живота от всеки мохамеданин, разполагащ с нужните средства. През 2019 година в него участваха 2,5 милиона души от целия свят, само че през идващите години пандемията накара управляващите на кралството да разрешат присъединяване едвам на няколко хиляди души, живеещи в страната.

Липсата на позволения за поклонници от чужбина през 2020 и 2021 година надълбоко разочарова правоверните, които икономисват от време на време с години, с цел да могат да вземат участие в поклонението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР