Правото на поправка на дребната електроника ще се наложи, без

...
Коментари Харесай

Какви проблеми ще реши правото на поправка у дома?


Правото на корекция на дребната електроника ще се наложи, без значение дали това се харесва на производителите (снимка: CC0 Public Domain)

И в Съединени американски щати, и в Европа от ден на ден консуматори желаят да имат право да поправят своите смарт телефони и електронни джаджи независимо, в домашни условия. Приемат се регулации, които да поддържат това право – с обосновката, че може да понижи непрестанно възходящите планини от електронни боклуци. Но дали ограниченията са задоволителни за справяне с казуса?

Повечето производители на електроника и домашни електроуреди насилствено вкарват стратегии за корекция на създадените устройства. Успоредно с това сме очевидци на непрекъснато предложение на все по-нови устройства, които навлизат на пазара с все по-добри камери, по-мощни акумулатори и разнообразни примамливи нови функционалности.

Все по-дълго ползване

Цифрите, оповестени от Strategy Analytics в края на 2021 година, сочат, че в днешно време потребителите употребяват своите смарт телефони приблизително по 43 месеца. Това се поддържа от данните на други анализатори като Assurant, които споделят, че междинната възраст на смарт телефоните, излъчени посредством стратегии за продан (втора употреба), минава границата от 3,5 години.

Излиза, че продължителността на времето, през което хората задържат своите на мобилни телефони, се е нараснала след постигане на най-ниското равнище от 28 месеца през 2013 година Отчасти тази наклонност се дължи на усъвършенствания, а частично – на неналичието на „ основни хардуерни нововъведения ”.

Право на ремонт

В опит да подобрят продължителността на живот на своите устройства огромните производители започнаха да вкарват схеми за „ саморемонт “. Някой може да каже, че това е опит на компаниите да се харесат на потребителите, както и да предотвратят опасността от по-строги регулации – въпреки и цинично, сходно изказване не би било лишено от учредения.
още по темата
Специалистите в сектора обаче са скептични. Потенциалните пречки са значително.

Първо, поправките изискват рационално равнище на подготвеност. Както споделя Apple, услугата е подобаваща за тези, които са „ опитни в сложността на ремонта на електронни устройства “.

Цената също е фактор. Резервен комплект за промяна на батерия и екран може да коства няколкостотин евро. Това значи, че в случай че потребителят не успее да се оправи с ремонта в домашни условия, парите биха отишли напразно, а той самият ще е ядосан.

Ако ли пък поправката се направи погрешно, това може да докара до в допълнение увреждане. Тогава „ ремонтът на ремонта “ ще коства още повече.

Опитът на Fairphone

Смартфоните с право за независима корекция не са нещо ново. Фокусираната върху устойчивостта марка Fairphone дава на потребителите принадлежности за поправяне и надграждане на модулните устройства от 2015 година

Представителят на Fairphone Ана Джуп неотдавна сподели пред Mobile World Live, че потребителите постоянно купуват телефони особено за тази функционалност, макар че се приема, че „ отварянето на телефона може да бъде смущаващо за някои хора “. Все отново компанията предлага подробни указания и, в случай че е належащо, различни варианти за ремонт.

Когато се огледа цялата промишленост в мащаб, обаче, най-голямата преграда евентуално е психическа. „ Вече сме привикнали да изхвърляме нещата, по тази причина опцията да ги изправим независимо постоянно даже не ни минава през мозъка ”, прибавя Джуп.

Икономическият модел

Въпреки че приветства самодейността на огромните играчи на мобилни телефони да го следват по пътя на самопоправянето, Fairphone отбелязва, че „ към момента има доста работа за извършване “. Нещо, което не се е трансформирало, е ядрото на икономическата система.

Индустрията разчита на производството и продажбата на от ден на ден и повече. Акционерите чакат нови и нови растежи с всяко последващо тримесечие. Това единствено по себе си е тласък да се поддържа досегашната система на правене на бизнес, в която продажбите на нови устройства имат централна роля.

Перспективи

Какво значи всичко дотук? Видимо е, че някои производители се стараят да предложат „ правото на ремонт “ по метод, който да накара потребителите сами да се откажат.

Това значи, че най-вероятно ще бъдем очевидци на обстановки, при които някои производители умишлено и целеустремено затрудняват евентуалната корекция, да вземем за пример посредством сложен за ръководство програмен продукт, специфични лепила, потребност от характерни принадлежности или пък липса на справочник за осъществяването на ремонта (напр. посредством висока цена за наръчника).

На собствен ред това най-вероятно ще донесе още и още регулаторен напън. Той ще идва по линия на минимум два фактора.

Единият източник на напън е голямото предпочитание на потребителите. Някои изследвания сочат, че близо половината от хората със смарт телефони желаят да имат опция сами да поправят своите мобилни устройства.

От друга страна, потребността от резистентност става все по-силна, преобладаваща тематика в ръкотворния свят. Всичко, което индивидът основава – коли, здания и електроника – през днешния ден от ден на ден би трябвало да се подчинява на актуалните разбирания за запазване на околната среда.

Главният анализатор на CCS Insight Бен Ууд има вяра, че „ огромен мотор за използването на тези схеми е съществуващият и задаващ се законодателен напън. Досегашните решения на фирмите са стъпка в вярната посока, само че ще би трябвало да има по-радикален редизайн на телефоните в бъдеще “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР