Правото на жената да решава дали да роди, или не,

...
Правото на жената да решава дали да роди, или не,
Коментари Харесай

Неродената България: 6 млн. аборта за 65 години

Правото на дамата да взема решение дали да роди, или не, правото на зародиша да получи живот, правото на фамилията да възнамерява броя на децата си - в тези три измерения се завърта една тематика, която в последните месеци „ подпали “ Полша, а в този момент тресе Съединени американски щати. Кое натежава в това уравнение с три незнайни и едно известно - към този момент оплодената яйцеклетка? И къде е България в тази сфера?

Днес България, въпреки и в горните стойности, не се отличава изключително от Европа. Стряскащите обстоятелства идват от статистиката от предишното. Ако съберем всички аборт и, осъществени от 1953 до 2018 година, ще установим с учудване, че съвсем една днешна България се е оказала... неродена. Абортите в този интервал са близо 6 милиона, а това се приближава до броя на днешното българско население, пише „ Дойче веле “.
В някои години аборт ите са повече от родените деца
Преди 1944 и до 1956 аборт ите в България са неразрешени. И лекарите, и дамите се санкционират със затвор. Колко са незаконните аборт и и какъв брой дами са починали от престъпни опити за унищожаване на бременността, може единствено да се гадае.

През 1956, допустимо е и това да става по отношение на Априлския пленум и цялостното просветляване, аборт ите до края на третия месец от бременността са позволени. Числата стартират да набъбват заплашително. През 1973 властта си дава сметка, че раждаемостта е в рецесия. И постанова ограничавания. Нямат право на аборт фамилни дами с едно дете. Тихомълком в тази рубрика влизат и дамите с две деца. Цифрите на аборт ите не престават да порастват.

„ Много аборт и имаше тогава “, спомня си 80-годишната акушерка Василка Стойчева от пловдивското село Крумово. Тя е почнала работа през 1961 и добре си спомня за обстановката от това време, както и за измененията. Трудовият ѝ стаж е минал и в селото, и в Пловдив.

„ Жените премахваха плода най-много по обществени аргументи. Повечето към този момент имаха две деца и мъчно се справяха с развъждането. В тези години дамите работеха, майчинството беше късо, 6 месеца, парите не стигаха. Най-много искащи да аборт ират бяха тъкмо такива дами. А като се прибави и мъж, който доста пие и тежи на фамилията, ясна е повода “.

В тези години урбанизацията е в ход. Жилищната рецесия по градовете е жестока. Властта пробва да компенсира със градеж на блокове с маломерни жилища, само че в един миг и те се оказват незадоволителни. Демографската рецесия пораства. В тези години ловджия номер 1 на Републиката - Пенчо Кубадински, излиза с апел към младите: Раждайте трето дете. Единствено то може да реалокира статистиката напред. Но няма по какъв начин с магическа пръчка да се реши жилищната рецесия и внезапно да се подобрят обществените придобивки. Затова се ражда следната концепция: аборт ите да се създадат непостижими - най-много за омъжените дами с едно и две деца. През 1980 година в България са родени 129 176 деца, а са аборт ирани 156 056. Голямата част от неродените са трети деца. И тогава... вкарват комисиите.

„ В една комисия участваше доктор, акушерка и Отечествен фронт активистка “, споделя Василка Стойчева. „ В началото бяха даже по две. Жената, която идва за аборт , би трябвало да опише цялата си история на комисията, с цел да ѝ позволи тя да отстрани плода. Някои от Отечествен фронт активистките бяха интелигентни дами, мълчаха си. Но постоянно имаше и такива, които единствено след ден разнасяха цялата тази история из квартала. Много мъчно им беше на дамите... Признавам, че съм пособия със съвет на някои, за които ми е било изключително жалост, тъй като съм познавала и фамилната им конюнктура “.

По това време аборт ът по медицински аргументи включва и съществуване на серпантина. Така че тайната малка врата е била тъкмо тази - да се постави противозачатъчна серпантина, да се направи рентгенова фотография и отново да се отиде на комисия.

Статистиката сочи, че въпреки тези усложнения, аборт ите в страната са или колкото родените деца или даже повече от тях. Пропагандата за третото дете се проваля. Комисиите не престават да работят до 1990, след което тихомълком се закриват.
 
„ Неомъжените, изключително по-младите, нямаха проблем да аборт ират “, продължава Василка Стойчева. „ Въпросът е, че имаха доста ниска полова просвета, на пазара нямаше защитни средства, а множеството от девойките не можеха и да вземат независимо решение, тъй като родителите им се постановяваха. Така нормално те изтърваваха периода за аборт , изнасяха плода, раждаха и оставяха детето за осиновяване. Имаше случаи, когато връзката сякаш беше сериозна, сякаш на хоризонта се задаваше женитба, само че в последния миг бащата се изплъзваше и... детето отново отиваше за осиновяване “.

Абортите в Съединени американски щати: Шок, митинги, апели за извънреднo състояние

В годините на социализма Домове за деца без родители има съвсем във всеки огромен град, доста са и по селата. По същото време, когато в България се стяга разрешителната рамка на аборт ите, в Румъния тя напряко се заключва. Там аборт ите са под цялостна възбрана. Статистиката сочи, че в този финален интервал на социализма заради тази причина в северната съседка на България от престъпни аборт и и техните последствия са умряли 10 000 дами. Колко са българките, изгубили живота си заради същата причина, не се знае, никой не е водил такава статистика.

От 1979 година в България стартират да порастват месечните добавки за деца. Тогава цените на съществени потребителски артикули се подвигат и като отплата заплатите се усилват с 25-30%, а месечните добавки за деца порастват: от 5 лева на първо дете - на 15 лева, за второ от 15 лева на 25 лева, за трето от 35 лева на 45 лева, за четвърто и всяко последващо - по 15 лева Средната месечна заплата тогава е към 120-130 лева Абортите все по този начин са или колкото родените деца, или повече. Само агитация не стига, през 1985 се одобряват ограничения, които имат някакъв резултат. На новобрачните фамилии се отпуска заем за строителство или покупка на жилище в размер до 15 000 лева със период от погасяване 30 години. При раждане на второ дете до четири години след първото, от заема се опрощават 3000 лева, а при раждане на трето - още 4000 лева Младите фамилии имат преимущество и при разпределяне на потребителски заем до 5000 лева със период за погасяване от 10 години. И тук работи схемата на опрощаването - в случай че до 4 години след първото се роди второ дете, се опрощава половината от непогасената сума по заема, а при трето - целият излишък. Младите фамилии се състезават да купуват жилища, само че борбата им не е по никакъв начин лесна.

Точно тогава пораждат огромните панелни комплекси под дърво и камък. В този интервал - малко на първо място това да отиде в историята, през 1985 са увеличени още веднъж детските добавки. За първо дете, в случай че има и второ, тя става от 15 лева на 30 лева, при второ - от 25 лева на 30 лева, при трето - от 45 лева на 55 лева Така единствено с добавките за три деца човек може да си докара една минимална заплата. Майките на деца с физически увреждания и самотните майки получават всички добавки в двоен размер. Пак през 1985 година майчинството скача от 8 месеца на 2 години, като компенсацията е минималната работна заплата. Малко преди тези решения, през 1984 година усилват правото на майката да употребява болнични за болно дете със 100% обезщетение до 9-годишна възраст на детето, медикаментите и лекуването на децата стават безвъзмездни към този момент до 6-годишната им възраст. Всъщност някои от тези ограничения, видяно от призмата на времето, са чудесни - допустимо е при друго развиване на събитията, те и да бяха дали някакъв резултат.
Едва през 2000 година настава промяна
Само че статистиката си остава същата. Настъпва преломната 1989, стартират рецесиите при започване на 1990-те. Тенденцията за повече аборт и от родени деца остава. Първата година, в която това се трансформира, е 2000-та. Тогава в България са родени 74 234 деца, аборт ирани са 61 378. Абортите са по-малко, само че и родените деца са два пъти по-малко от броя им в предходните години.

После... всички знаем какво стана. Младите, които могат да основават деца, отпътуваха в други страни. Там раждат деца. Бабите и дядовците им се радват по Скайп. Това е нерадостната орис на доста фамилии.

В последните години броят на аборт ите в България се движи към 22 000 - 23 000. От 1953 до 2018 в България са се родили 7 038 856 деца. Абортите за този интервал са общо 5 929 503.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР