Православните християни си спомнят днес за Преподобния Харитон Изповедник и

...
Православните християни си спомнят днес за Преподобния Харитон Изповедник и
Коментари Харесай

Почитаме голям светец, шест чудни имена празнуват днес

Православните християни си спомнят през днешния ден за Преподобния Харитон Изповедник и за Свети оракул Варух. Празнуват хората с имена Харитон, Хари, Харитонка, Тони.

Харитон живяла в през втората половина на третия и първата половина на четвъртия век в малоазийския град Икония (днес Кония в Турация). При царуването на римския император Аврелиан (270-275) било подхванато следващото грубо гонение против християните. Началникът на града разбрал, че Харитон е християнин Той заповядал да бият грубо тоя самоуверен изповедник. След това го отнесли едвам жив в пандиза. С Божия помощ Харитон скоро излекуван, само че бил бил заточен.

Наскоро император Аврелиан умрял, а неговият правоприемник Тацит бил миролюбив държател и не изтезавал вярващите християни. Всички заточеници били освободени от плен. Свeти Харитон построил два манастира в Мала Азия. Също по този начин той първи вкарва монашеското подстрижение за всички вярващи, които са решили да посветят своя живот на Господ като монахини и монаси. Починал през 350 г на напреднала възраст.

Свети оракул Варух бил възпитаник, другар и писар на Свети оракул Йеремия. Той записвал пророчествата на оракул Йеремия за нашествието на вавилонците и за плена на юдеите поради греховете им и чел на народа в храма. След четенето царят изгорил свитъците и наредил да затворят пророците в тюрма. Чак откакто халдейците завладяли Йерусалим, те бил освободени. След мъченическата гибел на оракул Йеремия, и Свети Варух починал в Египет в VI век педи Христа.

Днес имен ден честват всички с имената Харитон, Хари, Хариета, Харитонка, Тони и Тонка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР